Ruimte voor kwaliteit.

​De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft vestigingen in (je raadt het al) Arnhem en Nijmegen. De studies op het gebied van Applied Science vind je echter alleen en Nijmegen. Je vindt hier de studies Bio-informatica, Biologie en medisch laboratoriumonderzoek en Chemie. Dicht bij de Duitse grens zijn er ook behoorlijk veel studenten die uit het buitenland afkomstig zijn. De opleiding Biologie en medisch laboratoriumonderzoek wordt daarom behalve in het Nederlands ook in het Engels aangeboden en heet dan Lifes Sciences. Voor de opleidingen Biologie en medisch laboratoriumonderzoek en Chemie geldt een numerus fixus. Dit betekent dat er maar een beperkt aantal plaatsen per jaar beschikbaar is. Wil je weten wat de numerus fixus in de praktijk voor jou betekent of wil je weten wat de beste lunch-plekjes in Nijmegen zijn? Bezoek een open dag! Studenten vertellen je graag over hun ervaringen. 

Bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen kun je je bij Biologie en medisch laboratoriumonderzoek specialiseren in de volgende richtingen:

​Biochemie:​ Deze specialisatie draait om onderzoek. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar het ontstaan en genezen van ziektes. Je werkt bijvoorbeeld bij een universitair medisch centrum, of een farmaceutisch bedrijf.

​Cytohistopathologie: ​In deze specialisatie bestudeer je cellen en weefsels met moderne technieken. Je beoordeelt preparaten op de mogelijke aanwezigheid van afwijkende cellen. Vooral voor de diagnostiek en de therapie van kanker is dit van groot belang.

​Medische microbiologie: ​Je onderzoekt micro-organismen en parasieten die ziektes veroorzaken en leert bepalen met welke geneesmiddelen je deze kunt bestrijden. Zo krijg je veel kennis van infectieziekten en het menselijke afweersysteem.

​Moleculaire Plantenbiologie:​ In deze specialisatie pas je kennis over biologische en biochemische processen in planten toe om zo nieuwe plantaardige producten te maken, of om de plant te veredelen. Kennis en inzicht in de bouw en werking van planten is daarbij onmisbaar.

Binnen de opleiding Chemie kun je uit deze specialisaties kiezen:

​Analytische chemie: ​Bij deze specialisatie ligt de nadruk op scheidingsmethoden, spectroscopie, elektrochemie en chemometrie. Je kunt een baan vinden bij bijvoorbeeld een forensisch instituut, waterleidingbedrijf of een onderzoeksgroep van een universiteit of ziekenhuis.

​Organische chemie:​ Bij deze specialisatie wordt vooral aandacht besteed aan uitvoeren van syntheses in het laboratorium. Je vindt een baan in grote industriële laboratoria, kleine onderzoeksinstituten of je stroomt door naar een universitaire master.