Wat vind jij?

Hogeschool van Arnhem en Nijmegen - Proef website Proef.info School

Ruimte voor kwaliteit - Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft vestigingen in (je raadt het al) Arnhem en Nijmegen. De studies op het gebied van Applied Science vind je echter alleen en Nijmegen. Je vindt hier de studies Bio-informatica, Biologie en medisch laboratoriumonderzoek en Chemie. De opleiding Biologie en medisch laboratoriumonderzoek wordt behalve in het Nederlands ook in het Engels aangeboden en heet dan Life Sciences. Deze opleiding trekt behoorlijk wat internationale studenten van over de hele wereld. Heb je internationale ambities? Dan is het zeker aan te raden om eens te kijken of Life Sciences iets voor jou is! Wil je weten hoe het is om te studeren aan de HAN of wat de beste lunch-plekjes in Nijmegen zijn? Bezoek een open dag! Studenten vertellen je graag over hun ervaringen.

Bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen kun je je bij Biologie en medisch laboratoriumonderzoek specialiseren in de volgende richtingen:

Biomedisch onderzoek: Deze specialisatie draait om onderzoek. Je doet onderzoek naar biomoleculen en hun functie in het lichaam, in gezondheid en bij ziekte. Zo kun je op het kleinste niveau meer te weten komen over het ontstaan en genezen van ziektes. Met deze specialisatie kun je na je studie terecht komen in bijvoorbeeld een universitair medisch centrum, of een farmaceutisch bedrijf. Binnen deze specialisatie kun je de volgende minoren volgen:

Medische Microbiologie: Je onderzoekt menselijk materiaal om te bepalen of er schimmels, virussen of parasieten in het materiaal aanwezig zijn. Zo spoor je infecties op en draag je bij aan het genezen van de patiënt. In deze minor leer je alles over infectieziekten en het menselijk afweersysteem.


Cytohistopathologie: Je bestudeert cellen en weefsels met moderne technieken. Je beoordeelt preparaten op de mogelijke aanwezigheid van afwijkende cellen. Vooral voor de diagnostiek en de therapie van kanker is dit van groot belang.

Moleculaire Plantenbiologie: In deze specialisatie pas je kennis over biologische en biochemische processen in planten toe om zo nieuwe plantaardige producten te maken, of om de plant te veredelen. Kennis en inzicht in de bouw en werking van planten is daarbij onmisbaar. Let op: Deze specialisatie kun je alleen bij de HAN kiezen!

Biotechnologie: Tijdens de specialisatie biotechnologie leer je alles over de drie onderdelen die in biotechnologisch onderzoek essentieel zijn: moleculaire biologie, upstream processing, en downstream processing. Tijdens deze specialisatie krijg je een goed beeld van jouw toekomstige baan. In de practica leer je hoe je micro-organismen, zoals bacteriën en schimmels, nuttige producten kunt laten maken. Uiteraard bezoek je tijdens een excursie ook een echt biotechnologisch bedrijf.

Binnen de opleiding Chemie kun je uit deze specialisaties kiezen:

Analytische chemie: Bij deze specialisatie ligt de nadruk op scheidingsmethoden, spectroscopie, elektrochemie en chemometrie. Je kunt een baan vinden bij bijvoorbeeld een forensisch instituut, waterleidingbedrijf of een onderzoeksgroep van een universiteit of ziekenhuis.

Organische chemie: Bij deze specialisatie wordt vooral aandacht besteed aan uitvoeren van syntheses in het laboratorium. Je vindt een baan in grote industriële laboratoria, kleine onderzoeksinstituten of je stroomt door naar een universitaire master.