Wat vind jij?

NHL Stenden Hogeschool/Hogeschool VHL, Leeuwarden - Proef website Proef.info School

NHL Stenden Hogeschool/Hogeschool VHL, Leeuwarden

​Hogescholen NHL Stenden en VHL bieden in Leeuwarden samen de volgende opleidingen aan: Biologie en medisch laboratoriumonderzoek, Biotechnologie, Chemie en Chemische technologie. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar in de praktijk valt dat best mee. Biotechnologie is bij NHL Stenden/VHL de grootste van deze vier opleidingen, maar nog steeds behoorlijk kleinschalig. Wil je weten hoe je van die kleinschaligheid kunt profiteren en wat deze combinatie van twee hogescholen zo uniek maakt? Bezoek een open dag om de sfeer te proeven en studenten te vragen hoe zij hun opleiding ervaren!

Binnen Biologie en medisch laboratoriumonderzoek zijn er de volgende specialisatiemogelijkheden:

​Biomedical Research: ​Deze specialisatie draait om onderzoek. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar het ontstaan en genezen van ziektes. Je werkt bijvoorbeeld bij een universitair medisch centrum, of een farmaceutisch bedrijf.

​Human Diagnostics: ​​De arts stelt zijn diagnose mede op basis van jouw onderzoeksresultaten. Je onderzoekt patiëntmateriaal, bijvoorbeeld in een ziekenhuis of medisch laboratorium.

​Food Safety and Health:​ De wereld van voeding en gezondheid is voortdurend in beweging. Nieuwe feiten over voedselveiligheid en gezondheid moeten worden omgezet in wet- en regelgeving. En consumenten stellen hoge eisen aan de kwaliteit en de veiligheid van voedingsmiddelen.

Studeer je Biotechnologie dan kun je kiezen uit deze richtingen:

​Biomedical Research: Onderzoek naar chemische processen in levende organismen. Heb je gekozen voor Biomedical Research, dan werk je op het gebied van immunologie of moleculaire genetica van mensen of dieren.

​Forensic Sciences: Steeds meer zaken worden opgelost door moleculair en chemisch sporenonderzoek. Forensic Sciences is een wereld waar jij je in kan specialiseren tijdens de studie Biotechnologie.

​Process Engineering: ​Heb je gekozen voor Process Engineering, dan onderzoek je hoe je labwerk kunt vertalen naar productieschaal.

​Water Technology: ​Onderzoek doen naar en werken aan nieuwe en duurzame technieken. Denk bijvoorbeeld aan een windmolen die in droge gebieden water uit de lucht produceert.

​Biotechnology: Onderzoek naar biochemische toepassingen, ontwikkeling van geneesmiddelen, gewasverbetering of veredeling, milieuvraagstukken en chemische samenstelling van materialen.

Voor Chemie kun je je specialiseren in deze richtingen:

​Applied Chemistry:​ Deze specialisatie draait om het produceren met levende organismen. Je laat bijvoorbeeld bacteriën insuline produceren. Je gaat werken in de medische branche of de voedingsmiddelenindustrie.

Bij Chemische technologie kun je je verdiepen in deze richtingen:

​Proces Engineering:​ Deze specialisatie draait om het ontwerpen en verbeteren van grootschalige productieprocessen. Denk bijvoorbeeld aan waterzuiveringsinstallaties, of energiezuinige bakovens van een koekfabriek.

​Petrochemie en offshore:​ Een unieke specialisatie die alleen bij deze hogeschool wordt aangeboden. Duik in de stoere wereld van oliewinning, boorplatformen en grote industrie!

Water Technology: ​Tientallen bedrijven en instellingen werken aan nieuwe en duurzame technieken voor de tuinbouw en industrie. De ontwikkeling en het testen van deze installaties gebeurt in Leeuwarden, door bedrijven in samenwerking met studenten en afgestudeerden.