Wat vind jij?

Avans Hogeschool - Proef website Proef.info School

Kennis creëren - Avans Hogeschool

​Avans Hogeschool heeft drie locaties: Breda, Den Bosch en Tilburg. Chemie wordt zowel in Breda als en Den Bosch gegeven. Biologie en medisch laboratoriumonderzoek, Chemische technologie en Milieukunde worden alleen in Breda aangeboden. De opleidingen Biologie en medisch laboratoriumonderzoek en Chemie hebben bij Avans behoorlijk veel eerstejaars. Voor deze opleidingen geldt een numerus fixus. Dat betekent dat er een maximum is aan het aantal studenten dat per jaar toegelaten wordt. De opleidingen Chemische technologie en milieukunde hebben een stuk minder eerstejaars en kennen ook geen numerus fixus. Milieukunde is bij Avans een heel internationale studie. Logisch, want het milieu houdt ook niet op bij de grenzen van Nederland. Alle vakken worden dan ook in het engels gegeven. 

Wil je meer weten over numerus fixus of heb je vragen over studeren in het engels? Bezoek een open dag! Docenten en studenten geven graag antwoord op al je vragen. 

Als je bij Avans Hogeschool Biologie en medisch laboratoriumonderzoek studeert, kun je je specialiseren in de volgende richtingen:

Biomedisch Onderzoek: Deze specialisatie draait om onderzoek. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar het ontstaan en genezen van ziektes. Je werkt bijvoorbeeld bij een universitair medisch centrum, of een farmaceutisch bedrijf.


Forensisch Laboratoriumonderzoek: Kies je voor Forensisch Laboratoriumonderzoek, dan wordt je specialist op het gebied van onderzoek naar bewijsmateriaal. Je onderzoekt bijvoorbeeld de schuldvraag bij materiële schade. De studie heeft overlap met analytisch-fysische chemie waardoor werken in een chemisch lab ook een mogelijkheid is.


Studeer je Chemie, dan kun je kiezen uit de volgende richtingen:

Analytisch-fysische chemie: Bij deze specialisatie ligt de nadruk op scheidingsmethoden, spectroscopie, elektrochemie en chemometrie. Je kunt een baan vinden bij bijvoorbeeld een forensisch instituut, waterleidingbedrijf of een onderzoeksgroep van een universiteit of ziekenhuis.

Organische chemie: Bij deze specialisatie wordt vooral aandacht besteed aan uitvoeren van syntheses in het laboratorium. Je vindt een baan in grote industriële laboratoria, kleine onderzoeksinstituten of je stroomt door naar een universitaire master.

Forensisch laboratoriumonderzoek:Je leert bij de specialisatie Forensisch Chemisch Onderzoek bewijsmateriaal te verzamelen. Hiermee draag je bij aan politie- of gerechtelijk onderzoek.


Biobased TeCh: Deze specialisatie kan gevolgd worden na Chemie en Chemische technologie. Het draait om het produceren met levende organismen maar ook om productontwikkeling uit natuurlijke materialen zoals riet gras en en afval als koffiedrab. Olie raakt langzaam maar zeker op. Nieuw onderzoek concentreert zich daarom op alternatieve grondstoffen, zoals planten of algen.

Food & Pharma (Den Bosch): Food & Pharma zet scheikunde in voor onze gezondheid. Je leert de chemie achter medicijnen en voedingsproducten. Je ontwikkelt stoffen die gebruikt worden in eten en drinken, zoals vitamines, geur-, kleur- en smaakstoffen. Of je werkt mee aan de ontwikkeling van medicijnen.


Chemische Productinnovatie (Breda): Chemische Productinnovatie gaat over stoffen maken en analyseren. In de major komen drie vakgebieden samen: organische chemie, analytische chemie en polymeerchemie.


Bij Chemische technologie kun je kiezen uit:

Procesontwikkeling en optimalisatie: Deze specialisatie draait om het ontwerpen en verbeteren van grootschalige productieprocessen. Denk bijvoorbeeld aan waterzuiveringsinstallaties, of energiezuinige bakovens van een koekfabriek.


Biobased TeCh: Deze specialisatie kan gevolgd worden na Chemie en Chemische technologie. Het draait om het produceren met levende organismen maar ook om productontwikkeling uit natuurlijke materialen zoals riet gras en en afval als koffiedrab. Olie raakt langzaam maar zeker op. Nieuw onderzoek concentreert zich daarom op alternatieve grondstoffen, zoals planten of algen.


Milieukunde kent twee afstudeerrichtingen:

Biobased energy: In deze specialisatie houd je je bezig met het omzetten van biomassa in energie en nuttige bij-producten. Je kunt energie opwekken in de vorm van bijvoorbeeld elektriciteit of bio-brandstof.

Environmental geography: Environmental geography is een project dat in 2011 gelanceerd is. Het is een samenwerking tussen de departementen Environmental Science en Informatica op de Avans Hogeschool. Deze specialisatie helpt studenten om de interacties tussen de menselijke samenleving en de natuur te begrijpen.