Wat vind jij?

Hogeschool Leiden - Proef website Proef.info School

Passie, oog voor talent en menselijke maat. - Hogeschool Leiden

Hogeschool Leiden is op het gebied van Applied Science een grote opleider. Je kunt er Bio-informatica, Biologie en medisch laboratoriumonderzoek en Chemie studeren. Voor alle drie deze opleidingen behoort de Hogeschool Leiden tot de hogescholen met de meeste eerstejaars. Voor de opleidingen Biologie en medisch laboratoriumonderzoek en Chemie geldt dan ook een numerus fixus. Dit betekent dat er een maximum aantal studenten is dat per jaar mag starten. Wil je weten wat dit betekent voor jouw toelating? Vraag ernaar op een open dag. 

Van de opleiding Bio-informatica stromen regelmatig studenten door naar een universitaire master bij het LIACS (Leiden Institute of Advanced Computer Science). 

Hogeschool Leiden biedt voor Biologie en medisch laboratoriumonderzoek de volgende specialisaties:

​Moleculaire Biologie:​ Deze specialisatie draait om onderzoek. Je doet bijvoorbeeld onderzoek naar het ontstaan en genezen van ziektes. Je werkt bijvoorbeeld bij een universitair medisch centrum, of een farmaceutisch bedrijf.

​Laboratoriumgeneeskunde:​ De arts stelt zijn diagnose mede op basis van jouw onderzoeksresultaten. Je onderzoekt patiëntmateriaal, bijvoorbeeld in een ziekenhuis of medisch laboratorium.

​Cytohistopathologie: ​In deze specialisatie bestudeer je cellen en weefsels met moderne technieken. Je beoordeelt preparaten op de mogelijke aanwezigheid van afwijkende cellen. Vooral voor de diagnostiek en de therapie van kanker is dit van groot belang.

​Microbiologie:​ Je onderzoekt micro-organismen en parasieten die ziektes veroorzaken en leert bepalen met welke geneesmiddelen je deze kunt bestrijden. Zo krijg je veel kennis van infectieziekten en het menselijke afweersysteem.

​Dierexperimenteel onderzoek: Om onderzoek te doen naar het ontstaan van ziektes, naar vaccins of medicijnen is het gebruik van proefdieren soms noodzakelijk. In deze specialisatie leer je hier zo zorgvuldig mogelijk mee om te gaan. Ook is er veel aandacht voor alternatieven voor dierproeven.

Voor Chemie biedt Hogeschool Leiden deze specialisaties:

Analytische chemie:​ Bij deze specialisatie ligt de nadruk op scheidingsmethoden, spectroscopie, elektrochemie en chemometrie. Je kunt een baan vinden bij bijvoorbeeld een forensisch instituut, waterleidingbedrijf of een onderzoeksgroep van een universiteit of ziekenhuis.

​Organische chemie:​ Bij deze specialisatie wordt vooral aandacht besteed aan uitvoeren van syntheses in het laboratorium. Je vindt een baan in grote industriële laboratoria, kleine onderzoeksinstituten of je stroomt door naar een universitaire master.