Wat vind jij?

Bio-informatica - Proef website Proef.info Opleiding

Werk met computers - Bio-informatica

Bio-informatica is een studie met perspectief. Niet alleen omdat er veel vraag is naar afgestudeerden van deze opleiding, maar ook omdat de ontwikkelingen op dit terrein snel gaan.

De opleiding Bio-informatica

Wat zou jij aan een medicijn willen verbeteren? Kun jij andere ziekten opsporen waarbij het medicijn ook werkt? Met de opleiding hbo Bio-informatica bevind je je in een spectaculair vakgebied en leg je de verbinding tussen biologie en informatica. Dit gaat van de ontwikkeling van medicijnen of voedingsmiddelen tot de meest geschikte behandelmethode voor individuele kankerpatiënten.

Vind je biologie interessant en lijkt het je leuk zelf computerprogramma's te schrijven? Dan is deze studie echt wat voor jou. Als bio-informaticus combineer je biologische kennis met informatica. Bio-informatici helpen wetenschappelijk onderzoekers bij onderzoek naar erfelijk materiaal (DNA), de oorzaken van erfelijke ziekten, het ontwikkelen van nieuwe medicijnen of het verbeteren van voedsel.

Na de opleiding Bio-informatica

Zowel in het bedrijfsleven als bij onderzoeksinstituten zijn er steeds meer bio-informatici nodig. Er is voornamelijk behoefte aan mensen die kunnen programmeren. Geen informatici, maar BIO-informatici, die biologische termen begrijpen en voor wie programmeren een middel is en geen doel. Bio-informatica is een vrij nieuwe wetenschap. Met jouw kennis en vaardigheden ben je een spil tussen laboratorium en computer. De afgelopen jaren is wereldwijd veel aandacht geweest voor biomedisch onderzoek, waardoor er veel onderzoekgegevens beschikbaar zijn. Om daarin wegwijs te worden, zijn bio-informatici hard nodig. Zij zorgen ervoor dat de data inzichtelijk worden en geschikt zijn voor analyse.

De bio-informaticus gaat een steeds grotere rol spelen in het onderzoek. In belangrijke mate is het de bio-informaticus die bepaalt welke experimenten het beste gedaan kunnen worden om antwoord te krijgen op de onderzoeksvragen.

Lopen door een molecuul

Een molecuul van zo'n twee bij anderhalve meter in felle kleuren hangt vrij in de lucht. Met een 3D muis kan de bezoeker het alle kanten op draaien. Je kunt er ook gewoon omheen lopen om de achterkant te bekijken.

Mogelijkheden
'Dit kan dus ook met de binnenkant van het menselijk lichaam', zegt een trotse Jerry Streutker vier meter verderop achter een batterij monitoren. 'Je loopt er gewoon omheen of dwars doorheen.'

Porie
Jerry Streutker is vierdejaars student Bio-informatica en loopt stage bij de Rijksuniversiteit Groningen. Een professor in de chemie heeft ontdekt dat wanneer je een bepaald eiwit in de porie in een celwand stopt, die porie groter wordt en water gaat doorlaten.

Frames
Mooie theorie, maar het moet wel zichtbaar gemaakt worden. En dat is Jerry's taak. 'Met een ingewikkeld computer-tekenprogramma maak ik de hele operatie zichtbaar via een serie frames.' Die frames achter elkaar leveren een schokkend kort filmpje op. 'Ik moet dus tussenframes maken zodat ik uiteindelijk uitkom op dertig beelden per seconde en er een vloeiend filmpje ontstaat.'

Biologie en informatica
Na zijn mavo-opleiding volgde Jerry technische informatica op het ROC. Ik besloot door te studeren en omdat ik biologie altijd interessant heb gevonden, combineerde ik die interesse met mijn opleiding en dan kom je al snel op bio-informatica, de combinatie van beide vakgebieden. Eigenlijk combineer ik op deze stageplek mijn interesse in biologie met mijn vorige opleiding technische informatica èn met mijn hobby'.

Expert
Welk werk hij in de toekomst gaat doen, weet Jerry nog niet precies. 'Ik heb er eigenlijk nog niet hard over nagedacht.' De kans lijkt groot dat hij daarna in zijn huidige richting terechtkomt. Hij is inmiddels zo’n beetje de expert op dat gebied binnen het gebouw. De universiteit zou wel gek zijn zo’n kei te laten lopen.