Wat vind jij?

Biologie en medisch laboratoriumonderzoek - Proef website Proef.info Opleiding

Maak mensen gezonder - Laboratoriumonderzoek

Wil je ziekmakende bacteriën of virussen opsporen? Wil je werken aan een leefbare toekomst? Wil je mensen gezonder maken? Ben je geïnteresseerd in het leven van mens, plant en dier? Heb je een fascinatie voor DNA? Houd je van ontdekken en onderzoeken? Je leert bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek welke informatie er in cellen zit. Met jouw kennis draag je bij aan baanbrekend onderzoek.


Wat leer je bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek?

Je houdt je bezig met vragen als “hoe ontstaat kanker?” “Hoe raken cellen in je lichaam ontregeld en wat kunnen we daaraan doen?” Je zoekt naar nieuwe medicijnen of helpt oorzaken van ziektes te vinden.


De opleiding is breed en divers, net als het vakgebied. In het laboratorium leer je werken met verschillende technieken en moderne apparatuur. Je leert analysetechnieken, krijgt inzicht in de stofwisseling en het immuunsysteem en doet kennis op over microbiologie, hematologie, biochemie en DNA-technieken. Je leert bijvoorbeeld hoe je experimenten uitvoert en je onderzoekt vraagstukken rond ziekte en herstel. Je onderzoekt menselijk, plantaardig en dierlijk materiaal op microniveau. Zo kom je van alles te weten over gezondheid en ziekte.

Met de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leer je alles wat je moet weten om een bijdrage te leveren aan de gezondheid van mensen, planten én een gezond milieu.


Na de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Na de opleiding Biologie en Medisch Laboratorium Onderzoek ga je meestal aan de slag als onderzoeker in een laboratorium. Bijvoorbeeld in een (academisch) ziekenhuis, waar je een arts helpt diagnoses te stellen. Je kunt ook fundamenteel onderzoek doen aan een universiteit of onderzoeksinstituut, om bijvoorbeeld uit te zoeken hoe reuma ontstaat. Of wie weet analyseer je bodem- en watermonsters of veredel je planten en gewassen om het wereldvoedselprobleem beheersbaar te houden. Wil je liever bij een bedrijf werken? Dat kan ook. Bij een farmaceutisch bedrijf zoals Crucell en Johnson & Johnson misschien? Het zal in elk geval een beroep zijn met toekomst en een internationaal karakter.


Tamara vertelt

Ik studeer Life Science, en heb gekozen voor de specialisatie Zoölogie. De opleiding heb ik gekozen omdat ik graag biologie wilde doen gericht op het lichaam en de werking hiervan. Puur omdat mij dat erg interesseert. Wat mij aan het beroep erg aanspreekt is dat je onderzoek kan doen en hiermee mensen kan helpen! Dat lijkt mij erg mooi om daar deel van uit te kunnen maken. Ik vind de opleiding erg leuk en leerzaam. Soms is het wel heel pittig, en moet ik er hard voor werken! Maar dat vind ik het helemaal waard.

Naast mijn studie doe ik behoorlijk veel. Ik werk rond de 10 uur per week. Doordat dit doordeweeks en overdag is kost dat behoorlijk wat planning. Daarnaast ben ik mijn bestuursjaar van onze studievereniging V.V.S. Uranymus aan het afronden. Verder doe ik aan fitness en volleybal. Ik woon nu 2,5 jaar in Utrecht in een studentenhuis met in totaal 10 mensen. Met werk en studie ernaast heb ik het dus behoorlijk druk.

Waar kan ik dit studeren?

Testimonials