Wat vind jij?

Biotechnologie - Proef website Proef.info Opleiding

Leve'n'de chemie - Biotechnologie

Hoe gebruik je gisten en bacteriën voor de productie van medicijnen? Hoe verbeter je plantenrassen met behulp van biotechnologische technieken? Kun je menselijke cellen gebruiken voor het produceren van huidweefsel? Om dit soort vragen draait het bij deze opleiding.

Er komt heel wat kijken bij de productie van een nieuw vaccin. Een hele nieuwe procedure in een research laboratorium en het toepassen hiervan in een productiefaciliteit op grootschalige celkweek… Werk voor biotechnologen!

De opleiding Biotechnologie​

Centraal in de opleiding Biotechnologie staat het produceren van bruikbare stoffen met behulp van levende organismen. Je krijgt inzicht in de chemische en celbiologische processen en onderzoekt menselijk, dierlijk en plantaardig materiaal. Je leert DNA-technieken en doet kennis op over microbiologie, biotechnologie, biochemie en bio-informatica. Bijvoorbeeld over hoe de stofwisseling van bacteriën precies verloopt en wat de rol van enzymen is bij het maken van brandstof uit plantaardig en dierlijk afval. Maak jij nieuwe medicijnen, zoek je naar oorzaken van ziekten of vaccins tegen malaria, produceer je bier of ontwikkel je een nieuw soort kaas? Of heb je groene vingers en richt je je met plantenbiotechnologie op snellere groei of het resistent maken tegen ziekten en plagen? Het kan met biotechnologie!

Genezen of voorkomen van kanker

Naam: Karin Streefkerk
Opleiding: Biotechnologie
Hobby's: Schaatsen en gezellige dingen doen

Ik doe op dit moment de hbo-opleiding Biotechnologie; hiervoor heb ik mbo Microbiologie gedaan. Tijdens die opleiding kwam ik erachter dat het toch veel routinewerk was. Ik vond het werken op het lab wel erg leuk en ben toen gaan kijken naar verschillende hbo-opleidingen om verder te leren. Biotechnologie sprong er echt uit, omdat je met die opleiding verschillende kanten op kunt (medisch, plant of procestechnologie). In het werkveld kun je bijvoorbeeld onderzoek doen naar onbekende stoffen of genen, en dat maakt het veelzijdig en absoluut niet saai.

Wat ik erg leuk vind, is dat je tijdens je studie veel vrijheid hebt – niet alleen in de keuzes tussen procestechnologie, medisch en plant, maar ook in de specialisaties in het werkveld en wat je daar allemaal mee kunt. En je hebt best veel praktijkonderwijs, dat bovendien erg goed is opgezet. Je doet eerst literatuuronderzoek en zet een praktijkplan op, en maakt zo de vertaalslag naar de praktijk. Je krijgt een realistisch beeld van hoe er in de hedendaagse wetenschap wordt gewerkt.

Studie en stage (of werk) sluiten goed bij elkaar aan, omdat je tijdens je studie al veel praktijk hebt gehad. Veel technieken die tijdens je stage worden gebruikt, ken je daardoor al en dat is prettig. Vaak worden ze net iets anders toegepast, maar je weet al wel wat er gebeurt tijdens de proef en waar het allemaal voor dient.

In de toekomst zou ik graag mee willen werken aan een onderzoek naar het enezen of voorkomen van kanker. Daar wordt en is natuurlijk al veel onderzoek naar gedaan, maar er is altijd wel iets nieuws te ontdekken dat kan zorgen voor een verbetering van de behandeling.