Wat vind jij?

Chemie - Proef website Proef.info Opleiding

Maak nieuwe moleculen - Chemie

​Chemie is onderzoeken, ontdekken en experimenteren. Het ontwikkelen van moleculen voor 'slimmere materialen'. Het onderzoeken van drinkwatervervuiling door geneesmiddelen Chemie is van levensbelang!

De opleiding Chemie

Chemie is een brede opleiding die aan veel hogescholen gegeven wordt. Je krijgt inzicht in de wereld van moleculen en atomen, ontwikkelt goede laboratoriumvaardigheden en ontwerpt en realiseert nieuwe chemische stoffen. In de opleiding Chemie ben je vooral praktisch bezig met exacte vakken zoals scheikunde, biologie, wiskunde, en natuurkunde. Je werkt voornamelijk aan onderwerpen die zijn ontleend aan de beroepspraktijk; niet alleen theoretisch, maar vooral ook praktisch in het laboratorium.

Ontdek een kunststof om nog lichtere fietsen te maken. Ontwikkel een zelfreinigende verf. Of zorg dat je je auto nooit meer hoeft te wassen. Zonder in te boeten op veiligheid geef jij eten een trendy kleurtje zodat het er aantrekkelijk uit ziet. Fossiele brandstoffen raken op, dus haal jij bruikbare grondstoffen uit afvalproducten of uit de natuur. Een bedrijf heeft een goed werkend medicijn ontwikkeld, dus zorg jij voor een goede smaakstof die de werking niet verstoort. Of je zorgt voor een goede analyse van het medicijn. Allemaal belangrijk chemisch werk.

Met nieuwe materialen en methoden verbeter je dingen zodat we veiliger en gezonder kunnen leven. Oplossingen voor grote problemen zitten vaak in kleine dingen, namelijk de moleculen. Je vindt die oplossingen meestal in een laboratorium. Je voelt je thuis in een lab, maar denkt ook na over de wereld daarbuiten. Daarbij hou je als chemicus goed in de gaten wat de gevolgen van deze experimenten en toepassingen kunnen zijn voor het milieu.

Veel scholieren zien Chemie als een 'zware' studie, maar als het je ligt en het werken in een laboratorium spreekt je aan, dan hoeft het helemaal niet zwaar te zijn.

Beroepen voor chemisch technologen

Na deze opleiding kun je aan het werk als onderzoeker, adviseur of manager. Je kiest uit alle sectoren, want vrijwel elke industrie heeft chemici of chemisch technologen in dienst. Hoe dan ook, je hebt als hbo-chemicus een boeiend vak vol uitdagingen en werk. Lever dus je wezenlijke bijdrage, waar jij maar wilt! 

Geen benzine, maar frituurvet!

Ogenschijnlijk hebben kroketten en auto’s weinig met elkaar te maken. Toch is er een link: plantaardig frituurvet waarin de kroket heeft gedobberd, kan worden hergebruikt. Na zuivering en bewerking kan de vloeistof namelijk dienen als autobrandstof. Afgewerkte frituurolie kan een tweede leven leiden als biodiesel. Studenten Chemie onderzoeken of het schoolbusje op hun zelfgemaakte brandstof uit de schoolkantine kan rijden.

Biodiesel recept 
De eerstejaars Chemie studenten zijn enthousiast over hun project. Twee dagen lang staan ze in laboratoria voor het produceren en analyseren van hun eigen biobrandstof. Van tevoren hebben ze een plan van aanpak gemaakt. Het 'recept' van de biodiesel moesten ze zelf opzoeken op internet. Sanne Adriaanse: 'Daardoor zijn niet alle producten hetzelfde, we hebben verschillende methodes gebruikt.' Na de proeven in het 'natte' laboratorium, verhuizen de chemici in spe naar het instrumentele lab voor andere test. Met de gaschromatograaf scheiden de studenten monsters van hun biodiesel in verschillende componenten. De computer vertaalt dat in een grafiek.

Kroketten, frikandellen, patat en mayonaise 
Voor het onderzoek zijn de studenten best bereid om een flinke bestelling te plaatsen in de kantine: kroketten, frikandellen, patat, mayonaise. 'Het onderzoek is hartstikke interessant, maar het moet natuurlijk ook leuk blijven.' Van de poging om het afgekoelde vet rechtstreeks in de tank van de bestelbus te laten lopen, wordt op het laatst toch maar afgezien. 'We doen het volgens de regels: eerst filteren en blenden.'

Recyclen 
De meningen zijn verdeeld over de bijdrage die biodiesel kan leveren aan het milieu. Voordeel is dat de frituurolie niet wordt weggegooid. De milieuschade van biodiesel is aanzienlijk kleiner. 'Maar om hoeveel afgewerkte frituurolie gaat het? Dat is maar weinig', vinden enkelen. Anderen vinden het onderzoek naar hergebruik en alternatieve energie absoluut van belang: 'Het gebruik van deze biodiesel is de moeite waard want alle kleine beetjes helpen.'

Beleef het zelf

Waar kan ik dit studeren?

Testimonials