Wat vind jij?

Chemische technologie - Proef website Proef.info Opleiding

Denk in het groot - Chemische Technologie

​Waar het bij Chemie draait om moleculen, draait het bij Chemische Technologie om processen waarin kilogrammen of zelfs tonnen worden geproduceerd. Met jouw kennis zorg je dat die processen rendabel worden. Je leert een laboratoriumidee om te zetten in een commercieel productieproces.

Iemand die afgestudeerd is in Chemische Technologie werkt in het groot. Duizenden liters bier, kilo's medicijnen, miljoenen liters benzine - jij draait je hand er niet voor om.


De opleiding Chemische Technologie

De belangrijkste thema’s zijn organische en anorganische chemie, waterzuivering, duurzaamheid, polymeren (kunststoffen), voedingsmiddelen en procestechnologie. Als chemisch technoloog weet je uit welke componenten producten bestaan en hoe ze reageren. Ook ben je bekend met de nieuwste procestechnologieën en kun je goed samenwerken en leiding geven. Je vervult een spilfunctie in de afstemming tussen productontwikkeling in het lab en de productie in de fabriek.


Je levert een belangrijke bijdrage aan de maatschappij. Je bedenkt oplossingen voor de vraagstukken in de wereldthema´s zoals energie, grondstoffen en gezonde voeding.. Je bent expert op het gebied van technologie, procesontwerp, duurzaamheid en energie. 


Welke beroepen hebben chemisch technologen?

Je bent meestal onderdeel van een multidisciplinair team. Je wordt bijvoorbeeld procestechnoloog, ontwerper van chemische fabrieksinstallaties, troubleshooter in de procesautomatisering, of adviseur op het gebied van technologie, energie & milieu. Meestal krijgen technologen leidinggevende taken in het werk dat ze doen en is hun werk mensgericht. Chemisch technologen zijn betrokken bij alle stappen van een goed werkend productieproces: vanaf het eerste idee over een nieuw product tot de realisatie ervan.


Chemisch technologen kunnen kiezen uit veel verschillende functies in tal van markten, zoals de voedings- en cosmeticamarkt, of de geneesmiddelenindustrie. Denk aan olieraffinage, productie van grondstoffen of waterzuivering. Of kies je voor een baan in duurzame energie? Chemisch technologen zijn intensief betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe materialen en producten: van alternatieve brandstoffen tot surfplanken en van skatewieltjes tot spaceshuttles.

Het bedrijfsleven staat te springen om chemisch technologen!


Zwart water en luchtjes

Naam: Tim van Erp
Opleiding: Chemische technologie, specialisatie Watertechnologie
Stage: Assistent-onderzoeker naar het terugwinnen van fosfor (tbv kunstmest) uit geconcentreerd afvalwater

Maandag
Eerst mail checken en de wekelijkse planning maken; dan is het tijd voor het viezere werk… De reactor waarmee ik werk, wordt gevoed met vloeibare menselijke poep. Micro-organismen zijn er dol op! Aangezien deze organismen in het weekend gewoon doorwerken, is het aan mij om flink wat liters vloeibare poep in het aanvoervat te gieten. Ruikt niet naar rozen, kan ik je vertellen!

Dinsdag: 
Dat we poep in een zuurstofloze reactor pompen, heeft te maken met de afbraak van biologisch afbreekbaar materiaal, poep in dit geval. Daardoor komt er schoner water uit de reactor en ontstaat biogas. Ook verschijnen er na heel lang wachten kleine korrels in de reactor. Een paar daarvan ga ik verbranden in de oven, waarbij alles wat organisch is, verdwijnt. Nu maar hopen dat het rookalarm niet afgaat…

Woensdag: 
Kijk, dat kun je geen poep meer noemen: het zijn nu witte korrels met as, die gebruikt kunnen worden als kunstmest. Over ongeveer 100 jaar zal er een tekort aan kunstmest zijn en dit is wellicht een manier om duurzame kunstmest te verkrijgen. Om de samenstelling van de korrels te bepalen, ga ik ze oplossen in zuur en verdunde monsters analyseren met de ICP.

Donderdag: 
Volgende week wil ik een nieuwe reeks batchexperimenten doen. Zeg maar de reactoropstelling, maar dan in het klein met 500 ml-flessen en uitgevoerd onder verschillende parameters. Er moeten veel handelingen worden verricht en daarom heb ik een protocol geschreven om het overzichtelijk te houden. Even overleggen met m’n Finse supervisor of zij het ermee eens is.

Vrijdag: 
De poepvoorraad in de koelcel is bijna op! Op naar Sneek om flink wat jerrycans met verse vloeibare poep (wij noemen het zwart water) te vullen. Midden in een woonwijk staat een garage met een waterzuiveringsinstallatie, die is aangesloten op 32 huizen. Hier tappen we het zwarte water af, zodat de micro-organismen in het weekend geen honger hoeven lijden. We kunnen weer door!