Wat vind jij?

Forensisch onderzoek - Proef website Proef.info Opleiding

Speurneus-studie Forensisch Onderzoek

​Is onderzoeken je op het lijf geschreven en wil je het hele traject van plaats incident tot aan de rechtspraak mee maken? Dan is de opleiding Forensisch Onderzoek echt iets voor jou!

Als forensisch onderzoeker houd je je vooral bezig met sporenonderzoek, dat vaak verband houdt met de plaats delict. Je voert de regie over de plaats delict en rapporteert de bevindingen. De forensisch onderzoeker vormt vaak de schakel tussen twee partijen - bijvoorbeeld tussen de tactische recherche en wetenschappelijk onderzoekers.

De opleiding Forensisch Onderzoek

Bij de opleiding Forensisch Onderzoek (FO) richt je je op het beantwoorden van vragen als: wat heeft zich bij een incident afgespeeld, wie is daarvoor aansprakelijk en wat valt eruit te leren? Je leert onderzoek te doen rondom de toedracht en de bewijsvoering in strafrechtzaken en/of in verzekeringskwesties met als doel de veiligheid te verbeteren. Dit kan bij uiteenlopende zaken het geval zijn: delicten, brand, ongevallen, schade door falen van producten, materialen, constructies, calamiteiten of natuurgeweld.

Je beheerst de nieuw(st)e onderzoekstechnieken, zoals DNA onderzoek, natuurkundig onderzoek en onderzoek naar de chemische typering en vergelijking van verschillende stoffen.

De opleiding leidt op voor beroepen waarin je met behulp van natuurwetenschappelijke onderzoeks- en opsporingstechnieken, onderzoek doet naar sporen op de plaats delict en in laboratoria.

Na je opleiding Forensisch Onderzoek

Wanneer er een ongeval, overtreding of misdrijf heeft plaatsgevonden, ben je in staat scenario's te bedenken over wat er gebeurd kan zijn. Je probeert het technisch bewijs voor het antwoord op de (schuld)vragen te geven en gaat aansprakelijkheid na. Je weet welke onderzoeken je moet doen en welke deskundigen je daar eventueel bij in moet schakelen. Je beschikt over veel theoretische kennis van chemie, biologie en natuurkunde en kunt dat ook toepassen. En uiteraard ben je in staat om je bevindingen te rapporteren.

Bedreigde dieren op het spoor

​Naam: Boyd Timmermans 
Opleiding: Forensisch onderzoek
Stage: Stagiair moleculaire biologie bij Naturalis; ik doe onderzoek naar bedreigde/verboden diersoorten in traditionele Chinese medicijnen mbv ‘next gen’ DNA-technieken.

Maandag: 
Twee medestagiairs presenteren hun onderzoek van de aflopen 9 maanden en we hebben een nieuwe stagiair. De week belooft druk worden, de finale analyse staat gepland! Eerst moeten de laatste reacties hiervoor worden gedaan. Dus hup, het laboratorium in, alles moet voor woensdag klaarstaan.

Dinsdag: 
Meteen het lab in. Niet alle referentiesets zijn klaar, dus dat wordt doorwerken… van het ene naar het andere laboratorium om te kijken of alle reacties gelukt zijn en we er verder mee kunnen. Yes! De referentiesamples kunnen worden opgestuurd voor analyse.

Woensdag: 
De (eerste) dag van de Ion-torrentanalyse, na 12 weken voorbereiden is het eindelijk zo ver! Samen met een medewerker ga ik de run inzetten. Eerst moeten alle samples worden opgeschoond en gekoppeld aan een sphere – de koppeling duurt 8 (!) uur. Morgen verder.

Donderdag: 
Na een kwaliteitscontrole van de gekoppelde spheres kunnen we verder met het doorlopen van alle voorbereidingsstappen. Het apparaat moet wel drie keer schoongemaakt worden, lijkt het… na het laden van de chip en het doorlopen van alle stappen zijn we eindelijk zo ver. Tot morgen wachten op de resultaten.

Vrijdag: 
De resultaten zijn binnen en op het eerste gezicht zijn ze goed! De chip was goed geladen en de andere parameters zien er ook prima uit. Met een computerscript worden de reads door een databank gehaald, na het weekend weten we dan wat er aanwezig is. Weekend!