Genezen of voorkomen van kanker

Naam: Karin Streefkerk
Opleiding: Biotechnologie
Hobby's: Schaatsen en gezellige dingen doen

Ik doe op dit moment de hbo-opleiding Biotechnologie; hiervoor heb ik mbo Microbiologie gedaan. Tijdens die opleiding kwam ik erachter dat het toch veel routinewerk was. Ik vond het werken op het lab wel erg leuk en ben toen gaan kijken naar verschillende hbo-opleidingen om verder te leren. Biotechnologie sprong er echt uit, omdat je met die opleiding verschillende kanten op kunt (medisch, plant of procestechnologie). In het werkveld kun je bijvoorbeeld onderzoek doen naar onbekende stoffen of genen, en dat maakt het veelzijdig en absoluut niet saai.

Wat ik erg leuk vind, is dat je tijdens je studie veel vrijheid hebt – niet alleen in de keuzes tussen procestechnologie, medisch en plant, maar ook in de specialisaties in het werkveld en wat je daar allemaal mee kunt. En je hebt best veel praktijkonderwijs, dat bovendien erg goed is opgezet. Je doet eerst literatuuronderzoek en zet een praktijkplan op, en maakt zo de vertaalslag naar de praktijk. Je krijgt een realistisch beeld van hoe er in de hedendaagse wetenschap wordt gewerkt.

Studie en stage (of werk) sluiten goed bij elkaar aan, omdat je tijdens je studie al veel praktijk hebt gehad. Veel technieken die tijdens je stage worden gebruikt, ken je daardoor al en dat is prettig. Vaak worden ze net iets anders toegepast, maar je weet al wel wat er gebeurt tijdens de proef en waar het allemaal voor dient.

In de toekomst zou ik graag mee willen werken aan een onderzoek naar het enezen of voorkomen van kanker. Daar wordt en is natuurlijk al veel onderzoek naar gedaan, maar er is altijd wel iets nieuws te ontdekken dat kan zorgen voor een verbetering van de behandeling.