Wat vind jij?

Zwart water en luchtjes - Proef website Proef.info Verhalen

Zwart water en luchtjes

Naam: Tim van Erp
Opleiding: Chemische technologie, specialisatie Watertechnologie
Stage: Assistent-onderzoeker naar het terugwinnen van fosfor (tbv kunstmest) uit geconcentreerd afvalwater

Maandag
Eerst mail checken en de wekelijkse planning maken; dan is het tijd voor het viezere werk… De reactor waarmee ik werk, wordt gevoed met vloeibare menselijke poep. Micro-organismen zijn er dol op! Aangezien deze organismen in het weekend gewoon doorwerken, is het aan mij om flink wat liters vloeibare poep in het aanvoervat te gieten. Ruikt niet naar rozen, kan ik je vertellen!

Dinsdag: 
Dat we poep in een zuurstofloze reactor pompen, heeft te maken met de afbraak van biologisch afbreekbaar materiaal, poep in dit geval. Daardoor komt er schoner water uit de reactor en ontstaat biogas. Ook verschijnen er na heel lang wachten kleine korrels in de reactor. Een paar daarvan ga ik verbranden in de oven, waarbij alles wat organisch is, verdwijnt. Nu maar hopen dat het rookalarm niet afgaat…

Woensdag: 
Kijk, dat kun je geen poep meer noemen: het zijn nu witte korrels met as, die gebruikt kunnen worden als kunstmest. Over ongeveer 100 jaar zal er een tekort aan kunstmest zijn en dit is wellicht een manier om duurzame kunstmest te verkrijgen. Om de samenstelling van de korrels te bepalen, ga ik ze oplossen in zuur en verdunde monsters analyseren met de ICP.

Donderdag: 
Volgende week wil ik een nieuwe reeks batchexperimenten doen. Zeg maar de reactoropstelling, maar dan in het klein met 500 ml-flessen en uitgevoerd onder verschillende parameters. Er moeten veel handelingen worden verricht en daarom heb ik een protocol geschreven om het overzichtelijk te houden. Even overleggen met m’n Finse supervisor of zij het ermee eens is.

Vrijdag: 
De poepvoorraad in de koelcel is bijna op! Op naar Sneek om flink wat jerrycans met verse vloeibare poep (wij noemen het zwart water) te vullen. Midden in een woonwijk staat een garage met een waterzuiveringsinstallatie, die is aangesloten op 32 huizen. Hier tappen we het zwarte water af, zodat de micro-organismen in het weekend geen honger hoeven lijden. We kunnen weer door!