De week van Veerle, student

Naam: Veerle van Winden
Leeftijd: 22
Opleiding: Bio-informatica


Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Biologie vond ik altijd al een leuk vak. Informatica heb ik zelf nooit gehad voor ik begon met deze opleiding, wel heb ik het altijd interessant gevonden. Deze studie geeft de perfecte combinatie tussen biologie en informatica

Wat vind je het leukste aan je opleiding?
Ik vind het programmeren het aller leukste. Het zijn net kleine puzzeltjes die opgelost moeten worden.
Naast mijn studie ben ik voorzitter bij de studentenpaaldansvereniging van Nijmegen, Lasya. Ook heb ik ook nog een schoonmaak baantje.

Dag 1
Dit is mijn stageplek. Ik loop stage op het CMBI, dit is de bio-informatica afdeling van het Radboud UMC in Nijmegen. op deze afdeling doe ik mijn eigen onderzoekje naar het metabolisme in kankercellen.

dag-1_1-2

dag-1_2-2

Dit is mijn werkplek. Momenteel ben ik bezig met programmeren. Voor mijn stage programmeer ik voornamelijk in Python. Op de opleiding leren we ook andere programmeertalen zoals SQL, Java, HTML en volgend jaar C.

dag-1_3-2

Zelfs de trappen in het gebouw zijn helemaal in de stijl van de biologie. Deze trap stelt de dubbele helix van ons DNA voor. De verschillende kleuren lampjes zijn de verschillende bouwstenen van ons DNA.

dag-1_4-2
Vandaag heb ik met mijn begeleiders en de pathologie afdeling een vergadering. Van deze afdeling krijg ik al mijn gegevens om mijn onderzoek uit te voeren en werk ik mee samen. In deze vergadering geeft meestal iemand een presentatie over hoe het met zijn werk gaat. Daarnaast bespreken we kort hoe ver iedereen is in het project. Alles gaat in het Engels. Mijn begeleider is namelijk Braziliaans. Zelf vind ik dit wel fijn zo zorg ik dat mijn Engels ook beter wordt.

Dag 2

dag-2_1bewerkt

Daar gaan we weer.
Mijn stagedag begint om 9:00. Gelukkig is het voor mij maar 10 min fietsen naar stage toe dus ik ben er zo.

Weer aan het werk op mijn eigen plek. Ik ben een database aan het opzetten. Dit is in mijn geval eigenlijk gewoon een hele grote excel-file waar alle gegevens die ik nodig heb in staan. Gelukkig heb ik ook lekkere koffie om mij wakker te houden.

dag-2_2bewerkt

dag-2_3bewerkt

Naast de magazines Nature en Science, waar alle grote onderzoeken in worden gepubliceerd, ligt ook gewoon de Donald Duck op tafel. Leuk voor als je moet wachten tot je thee water klaar is.

Zometeen mag ik voor deze zaal een presentatie geven over mijn werk. Straks zit deze zaal vol met allemaal studenten en medewerkers van de pathologie-afdeling die interesse hebben in mijn werk. Ik vind het wel een beetje spannend om een presentatie te geven voor zo een grote groep. Gelukkig zijn mijn begeleiders erbij om te helpen antwoorden op moeilijke vragen.dag-2_4bewerkt

Op dinsdag train ik altijd zelf. Ik paaldans ondertussen al meer dan 4 jaar en nog steeds met veel plezier. Voor mij is dit de ideale manier om lekker te ontspannen en de dag af te sluiten.

dag-2_5bewerkt

Dag 3

dag-3_1bewerkt

De database is ondertussen af. Nu heb ik hier een netwerk van gemaakt.Voor mijn onderzoek ben ik aan het kijken naar een metabolisme netwerk. De kleuren laten de verschillende plekken van de stoffen zien. Hiermee probeer ik te zien waar het verschil in metabolisme tussen een gezonde en een kanker cel zit.

dag-3_2bewerkt

Vandaag hadden we een lunch-seminar van Vera van Noort. Zij vertelde over het onderzoek naar een geneesmiddel voor Ebola. Het is nog een beetje moeilijk te volgen voor mij, maar gelukkig heb ik nog een paar jaar om het allemaal te leren.

dag-3_3bewerkt

De ene situatie is de kapotte cel en de andere is de gerepareerde cel. Hier is het verschil een beetje duidelijk geworden. Nu probeer ik alle verschillen goed in kaart te brengen en hieruit een conclusie te halen.

Dag 4

dag-4_1

Vandaag hebben wij een conferentie met de afdeling. Deze vindt niet in het normale gebouw plaats, maar net een stukje buiten de stad. Dus ik ben vroeg opgestaan om er heen te fietsen. Ik ben benieuwd wat we vandaag gaan doen.

dag-4_2bewerkt

Eerst heeft elk afdelingshoofd kort verteld waar zijn groep mee bezig is. Hierbij kregen wij wat te drinken en lekkere appeltaart. Ik vind het leuk om te horen waar iedereen mee bezig is. Dit zorgt er wel voor dat je niet alleen maar gefocust bent op je eigen onderzoek.

dag-4_3bewerkt

Na alle praatjes gingen we naar buiten. Buiten moesten we verschillende opdrachten uitvoeren. Een daarvan was: Maak een eigen rebus. Ik ben benieuwd of ze hem weten op te lossen. Hij is wel in het Engels.

dag-4_4bewerkt

‘s Avonds vergadering voor de vereniging. Lekker met nog wat verdwaalde pepernoten.

Dag 5

dag-5_1bewerkt

Vanmorgen vroeg met het vliegtuig vertrokken. Ik ga langs een vriend en klasgenoot, Chris. Hij heeft stage gelopen in Dundee, Schotland. Hij was iets eerder begonnen en is daarom nu al bijna klaar. Ik ga langs om eens te kijken waar hij zit, misschien is het ook wel iets voor mijn volgende stage.

dag-5_2bewerkt

Heelhuids aangekomen op Edinburgh. Eerst hebben we een korte wandeling gemaakt. Bovenop de top brak de zon nog even door en konden we van dit mooie uitzicht genieten. Straks rijden we door naar Dundee. Chris moet straks zijn eindpresentatie nog geven voor de afdeling waar hij stage heeft gelopen. Ik ben benieuwd.

dag-5_3bewerkt

De presentatie ging goed. Het was erg interessant om te horen waar hij mee bezig is geweest. Hij heeft een tool ontwikkeld die nu gebruikt gaat worden op de afdeling. Na de presentatie hebben we nog even gewerkt. Ik heb meteen een opzet gemaakt voor mijn eindverslag.

dag-5_4bewerkt

Na deze dag zijn we nog gezellig met collega’s van Chris naar een café geweest. Hier hebben we natuurlijk genoten van een heerlijke schotse whiskey. Nu lekker nog een paar dagen genieten in Schotland en dan weer terug naar Nederland om maandag weer naar stage te gaan.