Wat vind jij?

De week van Feng Groothuijse, student - Proef website Proef.info Verhalen

De week van Feng Groothuijse, student

feng_bewerkt


Naam: Feng Groothuijse
Leeftijd: 19
Opleiding: biologisch medisch laboratoriumonderzoek.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Ik ben geïnteresseerd in biologie en scheikunde. En ik wil graag onderzoek doen. Alle andere opleidingen die te maken hebben met biologie en scheikunde vielen af.
Wat vind je het leukste aan je opleiding?
Ik heb veel praktijk. En de theorie sluit goed aan op de dingen die ik in de praktijk doe.

Dag 1
De les begint om 11 uur. Voor die tijd zijn we druk met de laatste puntjes op de i te zetten. Als de voorbereiding voor de praktijkdag onvoldoende is word je hierop hard afgerekend. Voor sommige studenten is dat nog wel erg stressen! Ik doe mijn voorbereiding meestal op vrijdag, want dan heb ik geen college. En in het weekend heb ik vaak geen tijd door badminton en andere zaken.

dag-1_1

Tussen de lessen door hebben we pauze. Dit keer 45 min. In die tijd worden er leuke dingen gedaan, zoals kaartspellen en pepernoten eten. De pauzes zijn supergezellig.

dag1_3

Thuis na een dag school (11.00-16.15) moet er weer huiswerk gemaakt worden. Voor morgen nog goed mijn voorbereiding doorlezen. In mijn labjournaal moeten nog de nodige dingen worden genoteerd, die ik morgen nodig heb. In mijn voorbereiding staat precies wat er op een praktijkdag gedaan moet worden. Het experiment dat ik ga uitvoeren is de bepaling van de eiwitconcentratie in een monster. De voorbereiding is als een recept. Ik heb al stap voor stap beschreven wat ik ga doen, hoe lang de handelingen gaan duren en welke materialen en chemicaliën ik nodig ga hebben om het experiment uit te voeren. Dit wordt allemaal genoteerd in mijn labjournaal. Daar staan al mijn verslagen genoteerd. Voor dit experiment hebben we drie uur de tijd.

Dag 2

dag-2_2

Voordat de les om 9 uur begint hebben we lol op de piano.

dag-2_3

We hebben een speciale kerstboom in het lab voor de gezelligheid.

dag-2_4

Dit is hoe ons lokaal eruit ziet. De docent maakt op het bord een schema met alle oplossingen die gemaakt moeten worden. Ook wordt het experiment nog even snel doorgenomen en daarna kunnen we aan de slag. Vandaag gaan we de concentratie van een eiwitmonster bepalen. Dit wordt gedaan door eerst een standaard reeks te maken met oplossingen, waarvan we de concentratie weten. Hiervan wordt de extinctie gemeten. Daarna wordt daar een ijklijn van gemaakt, waarop we de extincties van het analysemonster op kunnen interpoleren en zo komen we erachter wat de concentratie van ons analysemonster is.

dag-2_5

In de maatkolven worden de oplossingen gepipetteerd en verdund. In de zuurkast worden de oplossingen gemaakt.

dag-2_6

In de zuurkast worden de oplossingen gemaakt. We werken in de zuurkast, zodat wij de gevaarlijke dampen, die de chemicaliën afgeven niet inademen.

Uiteindelijk is dit dan het eindresultaat en kunnen we de extincties meten en een ijklijn maken.

dag-2_7

dag-2_8

Zo ziet mijn praktijkgebouw er uit. Om er naar toe te gaan, moet ik eerst met de bus daarna met de trein en daarna met de metro. Ik ben dan ongeveer één uur bezig.

Dag 3

dag-3_1

Vandaag heb ik 3 uur college. Eerst ander half uur college over scheikunde. We hebben het over de naamgeving van organische verbindingen en de kinetiek. Het tweede hoorcollege gaat over microbiologie: hoe cellen zijn opgebouwd en we gaan in op de organellen.

dag-3_2

Het derde hoorcollege gaat over onderzoeken. Hoe schrijf je een mooi experiment en en aan welke eisen moet je probleemstelling bijvoorbeeld voldoen. Dit is echt belangrijk voor een laborant.

dag3_3

Ik kom rond 4 uur thuis. Dan heb ik even tijd voor wat huiswerk en om avond te eten. Daarna rij ik om half 8 naar Hoorn toe voor training. Deze training duurt anderhalf uur, daarna rij ik naar huis en kan ik rond 12 uur slapen.

Dag 4

dag-4_1_bewerkt

Ik ga voor twee uur naar Amsterdam. Eerste uur de laatste puntjes op i zetten voor mijn scriptie. Tweede uur voor een oefentoets.

dag-4_2_bewerkt

In de trein neem ik nog snel wat kleine dingen door.

dag-4_3_bewerkt

Tijd om te fitnessen. Lekker energie kwijtraken en sterker worden.

Dag 5

Vandaag ben ik vrij en kan ik rustig wakker worden met mijn hondje in bed. Ze vindt het leuk om onder het dekbed te liggen want daar is het warm. Maar ik moet er al wel helaas om 8 uur uit want ik moet naar de fysio.dag-5_1

dag-5_2

Na de fysio ga ik naar Amsterdam met mijn beste vriendinnetje Merel. Lekker lunchen en wat rond lopen.

dag-5_3

De shoppingstraat.

dag-5_4

Het is nooit te koud voor een ijsje.

dag-5_5

Wat boeken inleveren die ik nodig had voor mijn scriptie. Dit is het uitzicht vanuit de bieb.