Wat vind jij?

De week van Stefan Eelderink, student - Proef website Proef.info Verhalen

De week van Stefan Eelderink, student

Naam: Stefan Eelderink
Leeftijd: 21 jaar
Opleiding: Biologisch en medisch laboratorium onderzoek, specialisatie medische microbiologie.

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Ik ben begonnen op het MBO, waar ik ben afgestudeerd als biotechnologisch analist. Hier kreeg ik de mogelijkheid om halverwege mijn 4e jaar in te stromen in het eerste jaar van het HBO, wat mij dus uiteindelijk een jaar kan schelen. Op het MBO heb ik altijd veel interesse gehad in de bacteriën, vandaar mij keuze voor het volgen van deze specialisatie.

Wat vind je het leukste aan je opleiding?
Het leukste aan de opleiding vind ik toch wel de praktijk en het uitvoeren van een meerdaags onderzoek. Op de medische microbiologie zullen dat onderzoeken zijn van patiënten monsters, die echt uit het ziekenhuis komen. Hierbij moeten wij achterhalen wat de ziekteverwekker is en voor welk antibiotica deze bacterie gevoelig is.

Dag 1

Een nieuw studieblok en de maandag geen lessen, dus een rustig dagje vandaag! Morgen geef ik een rondleiding en een presentatie voor 4-havo leerlingen die geïnteresseerd zijn in techniek. Dat ben ik aan het voorbereiden.

Aan het einde van de dag nog even helpen bij de training van het team waar ik leider van ben. Nu gauw slapen, morgen begint dan echt de eerste dag van het nieuwe blok!

Dag 2
Ons tweede en laatste college van de dag! We hebben les van een gastdocent en die is nog niet aanwezig, dus tijd voor een selfie!

In de middag heb ik een techniekdag voor havo 4 leerlingen. Ik heb ze, samen met andere studenten, een rondleiding gegeven door de school. Hier geef ik een masterclass over techniek bij mens en medisch.

Bij thuiskomst rustig aangedaan en even een serie gekeken. Nu even praktijk voor morgen voorbereiden en dat is de dag voorbij!

Dag 3

Eerste praktijkles van het blok! Hier pak ik een kolonie (een groep bacteriën die uit 1 bacterie is ontstaan) van een plaat en ga een testje uitvoeren om de naam te achterhalen.

Ook dit hoort bij de praktijk van medische microbiologie! Hier zet ik een poep (feces) monster op kweek op de platen. Deze monsters komen van het ziekenhuis. Morgen gaan we verdachte bacteriën (ziekteverwekkers) zoeken.

Dag 4

Vandaag keken we met praktijk weer naar platen en moesten de bacteriën met de macroscopische morfologie (hoe ze er uit zien met het blote oog) zo ver mogelijk determineren (op naam brengen).

Daarna gingen we kijken naar onze poep monsters die we gisteren in hebben gezet. Op de plaat rechts zie je allemaal kolonies met een zwarte kleur, deze zijn verdacht voor Salmonella.

Uiteindelijk keken we naar een zogenoemde korte reeks. Deze test heeft 2 buizen die je beënt met een verdachte bacterie. Met deze 2 buizen kan je de bacteriën al grotendeels determineren. In de rechterbuis is zo veel gas gevormd dat het medium in de buis helemaal tot de dop is gekomen!

Dag 5

5 tussenuren vandaag, dus we gaan beginnen aan een verslag. Wij moeten een test ontwikkelen waarmee we een specifieke SOA kunnen aantonen op moleculair niveau (elk organisme heeft een specifiek gen).

We hadden als laatste les tutor. Hierin bespreken we taken in een vergadering met de klas. Dit is inclusief een notulist en een voorzitter, de docent stuurt een beetje bij en helpt waar nodig. Nu is het tijd voor weekend!

Mijn lieve zusje studeert ook in Nijmegen. Ze wacht een trein zodat ze met mij kan reizen.