Wat vind jij?

De week van Winnie, student - Proef website Proef.info Verhalen

De week van Winnie, student

Naam: Winnie Hendrikx
Leeftijd: 21
Opleiding: Biologie en Medisch laboratorium onderzoek

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?
Ik heb eigenlijk al vanaf jongs af aan interesse gehad in biologie en wetenschap. Ik was op de middelbare school om die reden ook erg goed in bèta vakken, gewoon omdat ik het leuk vond om te doen! Dus, de opleiding Biologie en Medisch laboratorium onderzoek paste precies in mijn interesse-plaatje!

Wat vind je het leukste aan je opleiding?
Het leukste aan mijn opleiding vind ik de vrijheid, je kunt je eigen fantasie en kennis in al je projecten toepassen. Er zijn ook genoeg mogelijkheden om jezelf te verbreden in het kennisgebied dat je het meest interesseert. Ik ben bijvoorbeeld als Forensisch laboratorium onderzoek student gestart, heb in mijn 3de jaar een diagnostische microbiologische minor gevolgd en ben nu aan het afstuderen met een DNA-research en biotechnologie project.

Dag 1

Mijn werkweek als stagiair op het laboratorium begint met het openen van mijn labjournaal.
In mijn labjournaal noteer ik alle resultaten en bevindingen van de afgelopen weken.
In mijn project ga ik proberen een kristalstructuur van een menselijk eiwit te maken.
Ik ga dus bekijken wat ik deze week ga doen!

Om de week goed te beginnen, gaan we vandaag heerlijk lunchen op z’n Koreaans. Tijdens de lunch bespreken we wat we deze week gaan doen en natuurlijk onze belevenissen van het weekend!

Vorige week heb ik het stukje DNA wat codeert voor mijn eiwit uit het DNA van een mens geknipt. Vandaag ga ik ‘het stukje DNA’ in een bacterie plaatsen. Ik laat de bacterie met het ‘extra stukje DNA’ 24 uur op een voedingsbodem groeien.

Ik ben vandaag vroeg klaar met mijn experiment, dus ik ga mijn collega’s helpen met de afwas. Grondig schoonmaken is erg belangrijk om alle overgebleven bacteriën en chemicaliën te verwijderen!

Dag 2

Ik vertelde dat ik gisteren een ‘stukje DNA’ in een bacterie heb ingebracht en 24 uur heb laten groeien op een voedingsbodem. Hier zie je het resultaat!

De witte stipjes die je op de voedingsbodem ziet zijn kolonieën van miljarden bacteriën met mijn ‘stukje DNA’.
Deze voedingsbodem is heel specifiek want alleen de bacteriën met het extra stukje DNA kunnen hierop groeien, alle andere bacteriën niet. En dat is precies wat ik wil,
want deze bacteriën kunnen mijn eiwit maken!

Het is belangrijk om heel veel van deze bacteriën te verkrijgen, zodat er heel veel eiwit gemaakt kan worden. Hiervoor ga ik mijn witte kolonies in 9 hele grote erlenmeyers met 1 voedingsmedium per stuk laten groeien. Na ongeveer 2 uur ga ik deze grote flessen afkoelen met heel veel ijs en voeg ik IPTG toe, IPTG gaat ervoor zorgen dat alle bacteriën mijn eiwit gaan produceren. Ik moet tot morgen wachten om verder te werken, want ik moet mijn flessen eerste de hele nacht bij 10 graden incuberen.

Vandaag is het zonnig weer en is de kersenbloesem aan het bloeien! We houden dus gezellig een picknick in het park. De universiteit staat bekend om deze prachtige kersenbloesem straat op de campus. Deze kersenbloesem bomen kun je overal in Zuid-Korea vinden. Helaas bloeit de kersenbloesem maar een paar weken, dus daarom moeten we er extra van genieten nu!

Om de dag af te sluiten volg ik mijn Koreaanse les.
We leren het Koreaanse alfabet, zodat we leren om te lezen en te schrijven. Later gaan we ook leren spreken.
Mijn lerares spreekt bijna geen Engels, dus elke les is weer een groot avontuur haha.

Tot morgen!

Dag 3

Vanochtend heb ik een hele leuke ontdekking gedaan. We hebben gewoon Nederlandse tulpen op onze schoolcampus! Gezellig toch, met die typische Koreaanse picknick tafel op de achtergrond!

Vandaag hebben we een labmeeting. In de labmeeting vertelt elke student over zijn/haar project. We zijn met ontzettend veel onderzoekers op het lab (1 professor, 1 supervisor, 2 PhD studenten, 1 master student en 12 bachelor studenten uit Korea, China, Japan, Frankrijk en Nederland).
Het zijn er zoveel dat bij de labmeeting niet eens iedereen kan zitten, maar het is wel ontzettend gezellig!
Om terug te komen op de labmeeting: alle studenten maken een Powerpoint presentatie met een korte theoretische toelichting over het project. We vertellen wat we de afgelopen week gedaan hebben op het laboratorium en we laten onze resultaten zien. Er is natuurlijk niets leukers dan je goede resultaten aan anderen te laten zien!!

Na de labmeeting is het tijd voor TAART want PhD student Daan is jarig! Daan komt ook uit Nederland en is hier momenteel al bijna 5 jaar. Hij heeft, net als ik, hier zijn afstudeerstage gedaan, maar hij vond het hier zo leuk dat hij niet meer teruggekeerd is naar Nederland.

De bacteriën die ik gisteren heb verzameld wil ik nu gaan openbreken zodat mijn eiwit vrij komt. Om de celwand van de bacterie te verzwakken zet ik ze lekker een paar uurtjes in -80 graden Celsius. Daarna ga ik met sonicatie de celwand openbreken, zodat ik later mijn eiwit kan verzamelen.

Natuurlijk vieren we vanavond de verjaardag van Daan! Bijna alle studenten van ons lab zijn aanwezig. Ook oude studenten die vorig jaar op ons laboratorium werkten zijn erbij, en nog veel anderen! Goede afsluiting van de dag!

Dag 4

Goodmorning! Vandaag is het al weer donderdag!
Het is vandaag weer een prachtige dag. Dit is het gebouw op de universiteitscampus met alle laboratoriums.
Er worden verschillende onderzoeken uitgevoerd gericht op voedseltechnologie. Sommige laboratoriums maken ingrediënten voor cosmetica van natuurlijke producten en andere laboratoriums richten zich op het effect van natuurlijke producten op muizenhersens. Wij focussen ons op een heel ander gebied, namelijk op het vinden van de structuur van eiwitten die kanker zouden kunnen tegenhouden, zodat een geneesmiddel voor kanker gemaakt kan worden.

En het is weer lunchtime! Het grappige is dat iedereen in Korea lunch gaat halen of ergens gaat lunchen.
Wij in Nederland nemen normaal gesproken iedere dag onze boterhammen mee, maar dat doen ze hier dus totaal niet!
In Korea neemt iedereen echt de tijd om goed en lekker te lunchen, erg gezellig! Dus de experimenten moeten even een uurtje wachten.

Maar om terug te komen op mijn eiwit. Ik heb vandaag de eiwitten uit de bacteriën geïsoleerd, maar de bacterie heeft naast mijn eiwit natuurlijk nog veel meer eiwitten gemaakt.
Ik ga een SDS-page gel runnen om te kijken of het eiwit waar ik in geïnteresseerd ben daadwerkelijk aanwezig is.
Om een lang verhaal kort te maken: met SDS-page kunnen we de verschillende eiwitten van elkaar scheiden op basis van de grootte en lading. De groene tray links is de SDS-page gel tray met mijn gel. Ik heb een gel gemaakt en mijn monsters erin geladen. Het groene apparaat rechts is de accu, die zorgt ervoor dat er een stroom door de SDS-page gel tray wordt geladen waardoor de eiwitten over de gel gaan bewegen.

Hier zie je het resultaat van mijn SDS-page gel!
De donkere bandjes die je ziet zijn de verschillende eiwitten. Mijn eiwit zit daar ergens tussen, dus even puzzelen!
Het ziet er heel ingewikkeld uit, dus als je er graag wat meer over weet kun je me er een vraag over stellen.

Tot morgen!

Dag 5

Vandaag is het alweer vrijdag! Ik ga eerst goed mijn labjournaal bijwerken. Ik heb afgelopen week al mijn noties in mijn labjournaal geschreven en nu ga ik ook alle resultaten verwerken. Dit is erg belangrijk, zodat je later altijd terug kunt kijken hoe je precies je experimenten hebt uitgevoerd!

Vandaag gaan we lekker uit lunchen. Dit restaurantje staat heel goed aangeschreven. In Korea bestel je niet per persoon, maar je bestelt gezamenlijk eten en je krijg altijd heel veel bijgerechtjes.

Heerlijk!

Vandaag ga ik met een speciale kolom mijn eiwit scheiden van alle andere. Omdat we dit eiwit verkregen hebben door een extra stukje DNA aan de bacterie te presenteren bevat het een extra tag. Deze tag zal gaan binden aan de kolom waardoor de andere eiwitten dus door de kolom heen gaan.
We hebben een smiley op onze kolom getekend om hem extra positieve energie te geven!

Het is vrijdag, dus het is natuurlijk tijd voor een FEESTJE!

Dag 6

Iedereen heeft goed bijgeslapen van het feestje van gisteren en nu houden we een brunch in de cafetaria van de dorm. De dorm is eigenlijk een groot studenten huis van 8 verdiepingen. We slapen per 2 op een kamer. Mijn kamergenootje komt uit China! Meisjes en jongens zijn strikt gescheiden en het is absoluut verboden om op elkaars afdeling te komen. Ik eet ongeveer 2 keer per dag hier in de cafetaria samen met de andere exchange studenten.

We zijn vandaag een dagje met een speciaal programma voor buitenlanders mee geweest.
We zijn naar een enorm grote markt hier in de buurt geweest waar ze heel veel typisch Koreaanse spullen en eten verkopen. Heel interessant!
Op het einde kwamen we een kleding winkel binnen en vroeg de eigenaresse of we misschien de typisch Koreaanse jurken (hanbock) wilden proberen.
JA, natuurlijk!

Daarna gaan we natuurlijk op zaterdagavond en drankje doen! Vaak gaan mensen hier spelletjes doen, dus dat gaan wij natuurlijk ook doen. Jenga en een potje kaarten wordt het vandaag!

Voor de Koreanen blijven wij buitenlanders toch heel apart. Dus ook vanavond wilde er eentje met ons op de foto! Haha. Nu gaan we gezellig een drankje in Daegu doen, tot morgen en fijn weekend!

Dag 7

Vandaag gaan we hiken! Het weer is niet heel warm, maar perfect om de berg op te wandelen/klimmen. Hier zie je een foto van ons op de top! We hebben onderweg een hele felle zon gehad en sneeuw dus het was een leuk avontuur!

Na de bergtocht zijn we naar een grote tempel geweest. Heel indrukwekkend en prachtig!
Er zijn een hoop tempels te vinden in Korea, elk met een mooi eigen verhaal. Veel tempels zijn vroeger in de oorlog afgebrand (heeel zonde..) en vanaf ongeveer 10 jaar geleden weer opgebouwd.

Na zo’n drukke dag is het tijd voor pizza.
Deze is net groot genoeg denk ik haha.

Ik sluit de zondag af met een Skype-gesprek met mijn ouders, oma en mijn zusje. Mijn zusje studeert in Amerika dus het is echt een heel internationaal Skype-gesprek: Nederland, Amerika en Zuid-Korea. We hebben ook net te horen gekregen dat we vanuit de universiteit 270 euro gewonnen hebben om een reisje te maken. Dus dat gaan we vanavond eens bespreken! Geniet allemaal nog van je weekend en leuk dat jullie me gevolgd hebben!