Wat vind jij?

Hoe kan één klein foutje in ons DNA het hele lichaam beïnvloeden? - Proef website Proef.info Verhalen

Hoe kan één klein foutje in ons DNA het hele lichaam beïnvloeden?

"Wat mij altijd heeft geïnteresseerd is hoe de scheikunde en de biologie er samen voor zorgen dat ons lichaam zo ontzettend veel verschillende functies kan vervullen. Hoe kan bijvoorbeeld een antidepressivum het functioneren van onze hersenen beïnvloeden? Hoe kan één klein foutje in ons DNA het hele lichaam beïnvloeden? Hoe wordt een bacterie resistent tegen een antibioticum? Hoe ontstaat kanker en hoe kun je kanker het beste bestrijden of voorkomen?

Dat zijn vraagstukken waar de moleculaire biologie zich mee bezig houdt: kijken naar de grote moleculen (zoals DNA en eiwitten) en kleine moleculen (zoals geneesmiddelen, neurotransmitters, metabolieten) en onderzoeken wat hun rol in het complexe geheel van ons lichaam is. Niemand van ons heeft ooit een kijkje kunnen nemen in die moleculaire omgeving van de cel. Toch kunnen we tegenwoordig met allerlei verschillende technieken een heel goed beeld krijgen van wat er op moleculair gebied in een cel gebeurt. Door deze technieken krijgen we een steeds beter beeld van de kleine details die zich afspelen in allerlei verschillende soorten cellen. Hierdoor begrijpen we steeds beter wat de oorzaken en gevolgen van verschillende ziekten zijn.

Binnen de opleidingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek leer je deze technieken begrijpen en toepassen. Tijdens de opleiding leer je hoe het lichaam in gezonde en zieke toestand functioneert, en hoe je hiernaar onderzoek kunt doen: in een onderzoekslab in bijvoorbeeld een ziekenhuis, universiteit of bedrijf (Research), of in een diagnostisch lab in een ziekenhuis (Medische Diagnostiek)."

Jessica Zweers