Wat vind jij?

In de nabije toekomst zal de Genetica behoorlijk veranderen. - Proef website Proef.info Verhalen

In de nabije toekomst zal de Genetica behoorlijk veranderen.

​"Al tijdens mijn opleiding werd ik enthousiast om docent op Hoger Laboratoriumonderwijs te worden. Vooral de diversiteit van de verschillende vakken die ik geef spreekt mij erg aan. Maar natuurlijk ook het werken met gemotiveerde studenten. Genetica en Moleculaire Biologie heeft mij altijd het meest aangesproken. Daarbij heb ik het altijd heel leuk gevonden om samen te werken met mensen met een ander specialisme.

Mannetjes muizen zijn niet zo lief voor elkaar...

Om toch een zo breed mogelijke basis te krijgen heb ik ervoor gekozen om elk onderzoek met een ander model organisme te werken. Eerst met bacteriën, daarna met gistcellen, vervolgens met zoogdier cellen en ten slotte met muizen. Dat was zeker niet een makkelijke weg. Zo heb ik tijdens mijn eerste experiment met muizen in mijn onervarenheid verschillende mannetjes uit verschillende nesten bij elkaar in een kooi gezet. De volgende dag bleek dat mannetjes muizen uit verschillende nesten niet zo lief voor elkaar zijn. Gelukkig is het met al die onderzoeken uiteindelijk altijd goed gekomen.

De Genetica zal behoorlijk veranderen

Momenteel geef ik voornamelijk Genetica vakken. In de nabije toekomst zal de Genetica behoorlijk veranderen. Op dit moment zijn er bijvoorbeeld grote ontwikkelingen gaande in de DNA sequencing technologieën, mede dankzij de ontwikkeling van snelle computers. Het zal niet lang meer duren voordat van patiënten de complete DNA volgorde bepaald gaat worden. Omdat bij deze technologieën grote hoeveelheden digitale data gegenereerd worden is er een nauwe samenwerking nodig met bio-informatica specialisten. We hebben drie opleidingen waarbij het erg belangrijk wordt om in de toekomst met mensen uit verschillende disciplines samen te werken.

De digitale revolutie waarin we leven verandert ieder van ons. Het is gebleken dat de ontwikkeling van technologie heel sterk afhankelijk is van andere technologieën. De digitale revolutie heeft enorm bijgedragen aan de ontwikkelingen binnen de Genetica en zal dat de komende jaren nog zeker blijven doen. Als je van biologie en technologie houdt en je bent niet bang voor innovatie en verandering dan ga je bij een van de opleidingen van Life Sciences and Technology een spannende toekomst tegemoet."

​Jurre Hageman