Wat vind jij?

Met mijn studie doe ik nu toch werk wat meer gerelateerd is aan chemische technologie of levensmiddelentechnologie. - Proef website Proef.info Verhalen

Met mijn studie doe ik nu toch werk wat meer gerelateerd is aan chemische technologie of levensmiddelentechnologie.

Afstudeerjaar: 2008

Huidige baan: Fysisch/Chemisch Analist bij Sara Lee Coffee Joure (Douwe Egberts)

Mijn huidige baan 
Bij DE werk ik op de afdeling QA/QC. Binnen deze afdeling controleer ik de kwaliteit van de koffieproducten die geproduceerd zijn, voordat deze de markt op kunnen en mogen. Bij DE Joure wordt liquid coffee en instant coffee geproduceerd. Deze producten moeten naast een goede smaak (sensorische afdeling van QC) ook aan enkele chemisch/fysische eisen voldoen, zoals vochtgehaltes, pH en zuurgetal. Deze en vele andere controles worden o.a. op ons lab uitgevoerd.

Ook houd ik me bezig met de microbiologie in de fabriek en in ons product. Worden reinigingen goed gedaan en zorgen deze ervoor dat onze producten "schoon" de markt op gaan. Naast deze werkzaamheden zijn we ook volop bezig om onze producten te verbeteren en processen te optimaliseren. Dit doen we in samenwerking met mensen van de afdelingen technologie, technische dienst, maar ook met de operators van de verschillende afdelingen in onze fabriek.

Heb je weleens een onderzoek verricht met een bijzondere uitkomst?
Naast de standaard routine werkzaamheden ben ik dagelijks bezig met onderzoek. Hoe kunnen we processen optimaliseren en hoe kunnen we de koffie nog lekkerder krijgen voor de consument. 


Voor mijzelf was het alleen al een ontdekking hoe koffie überhaupt gemaakt wordt. Hoe de fabriek in elkaar zit en hoe iedereen afhankelijk is van elkaar. Dit betekent dat er veel contact is tussen verschillende afdelingen, wat voor mij het werk heel gevarieerd en interessant maakt.

Goede carrièremogelijkheden?
Aan het eind van mijn afstuderen heb ik verscheidene malen gesolliciteerd op verschillende banen. De meeste wel allemaal in de medische sector, het was echter lastig om een baan te vinden. "Niet voldoende ervaring" was de reden om mij uiteindelijk af te wijzen, terwijl ik wel te horen kreeg: "Je bent als persoon zeer geschikt." 


Uiteindelijk mocht ik blijven bij mijn stage- en afstudeerbedrijf en heb daar nog 3 jaren gewerkt. Toen ik toch een andere uitdaging wilde, heb ik op verschillende banen gesolliciteerd. Met mijn studie doe ik nu toch werk wat meer gerelateerd is aan chemische technologie of levensmiddelentechnologie.

Tip voor aankomend studenten?
Één ding is zeker, vind je werk leuk! Dan heb je de helft al binnen! De andere helft, blijf geïnteresseerd en gemotiveerd! 

Share your talent. Move the world.

Net als Mariska iets betekenen voor anderen door onderzoek, je werk of een bijzonder project? Dan ben je met een 'Life Science' studie erg op je plek. Klik op de linkjes om te zien wat huidige studenten of onze docenten doen voor een betere wereld.

​Mariska Ruiter