Wat vind jij?

Lopen door een molecuul - Proef website Proef.info Verhalen

Lopen door een molecuul

Een molecuul van zo'n twee bij anderhalve meter in felle kleuren hangt vrij in de lucht. Met een 3D muis kan de bezoeker het alle kanten op draaien. Je kunt er ook gewoon omheen lopen om de achterkant te bekijken.

Mogelijkheden
'Dit kan dus ook met de binnenkant van het menselijk lichaam', zegt een trotse Jerry Streutker vier meter verderop achter een batterij monitoren. 'Je loopt er gewoon omheen of dwars doorheen.'

Porie
Jerry Streutker is vierdejaars student Bio-informatica en loopt stage bij de Rijksuniversiteit Groningen. Een professor in de chemie heeft ontdekt dat wanneer je een bepaald eiwit in de porie in een celwand stopt, die porie groter wordt en water gaat doorlaten.

Frames
Mooie theorie, maar het moet wel zichtbaar gemaakt worden. En dat is Jerry's taak. 'Met een ingewikkeld computer-tekenprogramma maak ik de hele operatie zichtbaar via een serie frames.' Die frames achter elkaar leveren een schokkend kort filmpje op. 'Ik moet dus tussenframes maken zodat ik uiteindelijk uitkom op dertig beelden per seconde en er een vloeiend filmpje ontstaat.'

Biologie en informatica
Na zijn mavo-opleiding volgde Jerry technische informatica op het ROC. Ik besloot door te studeren en omdat ik biologie altijd interessant heb gevonden, combineerde ik die interesse met mijn opleiding en dan kom je al snel op bio-informatica, de combinatie van beide vakgebieden. Eigenlijk combineer ik op deze stageplek mijn interesse in biologie met mijn vorige opleiding technische informatica èn met mijn hobby'.

Expert
Welk werk hij in de toekomst gaat doen, weet Jerry nog niet precies. 'Ik heb er eigenlijk nog niet hard over nagedacht.' De kans lijkt groot dat hij daarna in zijn huidige richting terechtkomt. Hij is inmiddels zo’n beetje de expert op dat gebied binnen het gebouw. De universiteit zou wel gek zijn zo’n kei te laten lopen.