Wat vind jij?

Biologie en medisch laboratoriumonderzoek - Proef website Proef.info Verhalen

Biologie en medisch laboratoriumonderzoek

Bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek bekijk je plantaardig, dierlijk of menselijk materiaal. Je onderzoekt bijvoorbeeld DNA-sporen om misdaden te helpen oplossen, je werkt aan onderzoek van bloedmonsters en kankeronderzoek of aan onderzoek van vreemde ziekteverwekkende virussen. Hogeschool Leiden beschikt over een state-of-the-art moleculair lab, uiteraard voorzien van de nieuwste apparatuur en materialen. Ook externe partijen in de omgeving van Hogeschool Leiden, op het BioScience Park, maken gebruik van dit TOPlab.

Carrière en toekomst studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Afgestudeerden aan de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek werken in het bedrijfsleven, de gezondheidszorg, bij onderzoeksinstituten of bij de overheid. Een laboratorium waar onderzoek wordt gedaan op het terrein van jouw specialisatie is vaak je eerste werkgever.

Grote waarde voor samenleving

Na de opleiding werk je meestal als onderzoeker in een laboratorium. Bijvoorbeeld in een (academisch) ziekenhuis, waar je een arts helpt diagnoses te stellen, als onderzoeker naar de oorzaak van reuma bij een universiteit of bij een farmaceutisch bedrijf zoals Crucell en Johnson and Johnson, bij de ontwikkeling van nieuwe vaccins. Jouw werk is van belang voor de samenleving. Veel van onze studenten blijven net als 2500 andere analisten op het BioScience Park van Leiden vlakbij de Hogeschool werken.

Masteropleidingen wetenschappelijk onderzoek

Wil je na je studie Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek naar een universitaire masteropleiding? De mogelijkheden voor afgestudeerd hbo’ers worden ieder jaar groter, hoewel universiteiten ook vaak een toelatingstoets hanteren. De aansluitende masters kunnen gericht zijn op een verdere loopbaan in het wetenschappelijk onderzoek, maar evengoed kan een master een student voorbereiden op een toekomst in beleidszaken, educatie of management. Op dit moment stroomt zo'n 15% van onze studenten door naar masterprogramma's van (hoofdzakelijk) de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam en de Universiteit Leiden (UL). Studenten die doorstroomden zijn nu veelal werkzaam als assistent in opleiding of onderzoeker in opleiding bij een instelling voor wetenschappelijk onderzoek. Vanzelfsprekend kun je ook prima aan werk komen met je hbo (bachelor) diploma. Dit diploma waarderen de laboratoria als zeer goed.