Wat vind jij?

Bio, scheikunde en computers! - Proef website Proef.info Verhalen

Bio, scheikunde en computers!


Naam: Sander Timmer

Geboortedatum: 21-02-1986

Opleiding: eerst Hbo Bio-informatica, nu bezig met Bioinformatics (universiteit)

Beroep: Trainee bij het European Bioinformatics Institute, Cambridge, GB

Functie over 25 jaar: Vast iets uitdagends...

Hobby's: Vakantie, reizen, concerten bezoeken en lekker eten


Welke opleiding heb je gevolgd?

Ik studeer op dit moment Bioinformatics aan de universiteit; hiervoor heb ik hbo Bio-informatica gedaan. Op de middelbare school wist ik niet goed wat ik wilde studeren - ik had alleen de vage gedachte 'iets met computers, maar niet alleen maar computers'. Op een open dag kwam ik erachter dat er een nieuwe studie van start zou gaan, die een combinatie bleek te zijn tussen biologie, scheikunde en computerscience: Bio-informatica.


Waarom heb je voor dit vak gekozen?

De combinatie tussen computerscience en biologie spreekt mij erg aan. Het analyseren van complexe biologische problemen (bijvoorbeeld de relatie tussen genen en bepaalde vormen van schizofrenie) vereist een doordachte aanpak, zeker met de steeds groter wordende datasets.​


Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

Een gemiddelde werkdag bestaat voor een deel uit overleg met leidinggevenden en andere onderzoekers. Daarnaast zijn er bijna dagelijks presentaties en workshops. Met mooi weer na de lunch een wandeling rond het meer en op vrijdag lunchen in de pub. Het blijft Engeland natuurlijk… Ook is er elke dag een gezamenlijke koffiepauze met het hele instituut. Tussendoor wordt er gewerkt


              Wat maakt jouw vak zo speciaal?

Doordat wetenschap en dus ook bio-informatica internationaal is, kun je vrij makkelijk je stage of bepaalde vakken in het buitenland volgen. Bio-informatica is bovendien een breed vakgebied, zodat je tijdens en na je studie nog alle kanten op kunt. Dat maakt deze studie volgens mij een stuk uitdagender en breder dan veel andere opleidingen.


Heb je iets bijzonders ontdekt?

Op dit moment werk ik in Cambridge (GB) aan het 1000-genomes-project. Dat is een internationaal samenwerkingsproject om de variatie in erfelijk materiaal tussen bevolkingsgroepen in kaart te brengen. Met deze data kunnen we duidelijker krijgen wat de verschillen zijn tussen mensen. Deze kennis kan later gebruikt worden in bijvoorbeeld kankeronderzoek.