Wat vind jij?

Chemie en de zon! - Proef website Proef.info Verhalen

Chemie en de zon!


Naam: Léon Witteman

Geboortedatum: 9-11-1989

Opleiding: Chemie

Beroep: student / stagiair Universiteit Utrecht

Wat wilde je worden toen je klein was? Dolfijnentrainer, maar ik ben ook altijd bezig geweest met plantjes mengen

Hobby's: klimmen
8:50 Eindelijk aangekomen op #stageplek. Collega’s begroeten, computer opstarten en bedenken wat ik vandaag ga doen. Om de elektronische eigenschappen van mijn #verbinding te kunnen onderzoeken, moet ik hem opnieuw synthetiseren.
9:00 Ik bedenk wat ik nodig heb en bereken de hoeveelheden. Op het lab zoek ik de #stoffen, zoals cesiumbromide, ytterbiumbromide en samariumbromide bij elkaar en weeg ze af. Ik moet snel zijn, want ze trekken als een gek water aan uit de lucht (hygroscopie) en anders mislukt mijn synthese. Binnen 5 minuten heb ik alles afgewogen – een record! Nu kan ik de stoffen mengen in een glovebox, een grote kast gevuld met stikstof, waar geen water en zuurstof in aanwezig zijn. Als alles goed is gemengd, kan ik het mengsel net voor de pauze in de oven zetten om de #synthese uit te voeren. Daar mag het 1,5 dag reageren.
10:55 Naar de werkbespreking. Een collega houdt een korte presentatie over haar werk. Ze is, net als bijna iedereen in onze groep, bezig met het zoeken naar stoffen die de werking van #zonnecellen kunnen verbeteren.
12:00 Van de presentatie naar de kantine, gezellig lunchen.
13:45 Achter mijn laptop ga ik de resultaten verwerken van de #meting van gisteren, ik verwacht iets groots! Spectra (grafieken) en instellingen van het apparaat vergelijken, lekker puzzelen en kijken of ik er iets interessants uit kan filteren.
14:30 Yes! Waar ik een paar weken naar heb gezocht, blijkt te werken! Helemaal vrolijk loop ik naar mijn begeleider om het nieuws te vertellen. Hij is ook meteen enthousiast en heeft wilde #ideeën voor verdere metingen.
14:45 Op internet naar #literatuur zoeken om nog wat beter te begrijpen waar mijn begeleider het net over had en om ideeën op te doen over hoe ik de metingen precies ga aanpakken.
15:45 Even kijken of alles nog goed gaat bij de oven.

17:00 De dag zit er op, tot morgen!