Wat vind jij?

Cocaïne opsporen in haar - Proef website Proef.info Verhalen

Cocaïne opsporen in haar

Jan is afgestudeerd aan de opleiding Chemie. Zijn afstudeeronderzoek bestond uit het traceren van cocainesporen in haren, dat hij uitvoerde in het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis Groningen.

Apparatuur

Hij deed dat met een speciaal apparaat, namelijk een GCMS, oftewel een Gas Chromatograaf Massa Spectrometer. Een hele mond vol. 'Het is een veelgebruikt apparaat dat ik al eerder had leren kennen, maar ik wilde het gebruiken om cocaïne in haren aan te tonen.'

Haren lezen

'Door mijn afstudeeronderzoek naar cocaïne- sporen in haren, kan ik inmiddels 'haren lezen'. Maar haar blijft moeilijk materiaal omdat het beïnvloedbaar is. Haren moeten eerst groeien voordat de sporen aantoonbaar zijn. Omdat er tijd overheen gaat, kunnen de sporen door zure regen, veel wassen en het gebruik van waterstofperoxide bij het verven van haren al minder geconcentreerd aanwezig zijn.


Jaarringen

Bovendien zijn bloed en urine veel gemakkelijker in gebruik. Als je iemand verdenkt van drugsgebruik sluit je hem op en drie uur later heb je een potje pies. Haren werken als jaarringen bij een boom, dat is juist het mooie ervan. Als je het haar in stukjes van een halve centimeter knipt, kun je per twee weken kijken of en hoeveel iemand heeft gebruikt.'

Opleiding

Forensisch onderzoek iets voor jou? Met bijvoorbeeld de opleidingen Forensisch onderzoek, Biologie & medisch laboratoriumonderzoek of Chemie kan je straks aan de slag op het forensisch lab!