Wat vind jij?

Crime Scene Investigation - Proef website Proef.info Verhalen

Crime Scene Investigation

Als er een moord is gepleegd met een vuurwapen, bestaat de kans dat het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoek doet naar de 'schotresten'. Letty Mentink (22), vierdejaars studente Chemie, heeft daar stage gelopen. Een blik in de onderzoekskeuken achter het detectivewerk.

Schotresten

Tijdens een voorlichtingsdag over stages hoorde Letty het verhaal van een vierdejaars student over zijn stage bij het NFI. Ze was meteen enthousiast. Dat is ze nog. Ze belandde op de afdeling 'Schotresten'. Schotresten zijn sporen die ontstaan bij het afvuren van een patroon. 'Als je met een vuurwapen schiet, komt er aan de voorkant van de loop een gaswolk vrij. In die wolk zitten schotrestdeeltjes: roetdeeltjes, onverbrande kruiddeeltjes en metaalhoudende deeltjes.

Chemische kleurreactie

Schotrestdeeltjes kunnen op de handen van de verdachte en op de kleding van het slachtoffer terechtkomen. Na onderzoek van de kleding van het slachtoffer kun je met behulp van een chemische kleurreactie de schotafstand bepalen. Bij de verdachte kun je aanwijzingen krijgen of hij betrokken is geweest bij het schietproces of dat hij zelf heeft geschoten. Het onderzoek naar het wapen en de munitie doet een andere afdeling.'

Bloed, kruiddeeltjes, kledingvezels...

Om uit te zoeken of het slachtoffer van de voor- of van de achterkant is beschoten, bekijkt Letty ook de kleding van het slachtoffer. 'Welke vorm heeft het gat in de kleding dat is ontstaan door de kogel? Welke grootte? Welke kant staan de kledingvezels op? Zit er bloed op? Zitten er kruiddeeltjes rond het gat? Op basis van het totale beeld kun je uitspraken doen.'

Opleiding

Forensisch onderzoek iets voor jou? Met bijvoorbeeld de opleidingen Forensisch onderzoek, Biologie & medisch laboratoriumonderzoek of Chemie kan je straks aan de slag op het forensisch lab!