Dicht bij het proces van grondstof tot product, dát is wat ik boeiend vind!

​Afstudeeropdracht

Ik doe mijn afstudeeropdracht in de wegenbouw industrie bij BaySystems Büfa in Oldenburg in Duitsland. BaySystems Büfa maakt halffabricaten voor polyurethanen (PUR). PUR is een kunststofsoort waar ongelofelijk veel mee gemaakt wordt, denk aan: schoenzolen, autostoelen, dashboards, matrassen en nog veel meer. Het materiaal kan hard zijn, zacht, geschuimd, compact of flexibel.
Tramrails, bijvoorbeeld, worden ook omgoten met PUR. Dit wordt gedaan de geluidsoverlast te verminderen. Voordat ik hier kwam wist ik niet eens dat dit gedaan werd. De tramrails die je ziet als het in de straat ligt is maar een klein stukje van de rails. De rails zit ongeveer 15 cm diep in de grond. Het stuk wat in de grond zit wordt dan omgoten met PUR. Het probleem hierbij is dat het PUR niet goed hecht aan het staal en asfalt.
Mijn opdracht is om een PUR te ontwikkelen dat wél goed hecht aan zowel staal als asfalt. Een erg boeiende en uitdagende opdracht.

Dicht bij het proces, van grondstof tot product

Een buitenlandstage staat altijd goed op je CV. Daarnaast ben ik blij om in dit bedrijf af te studeren. Er heerst hier een goed klimaat, er werken jonge mensen en het werk zelf is interessant. Tijdens mijn opleiding heb ik niet met polyurethaan gewerkt. Ik merk nu dat dit een heel leuke en boeiende tak van de chemie is.
Sinds ik met deze tak van chemie bezig ben vind ik het fantastisch om bezig te zijn hechting. Je ontwikkeld hier een recept wat dan bij de klant getest wordt. Met de klant heb je ook weer contact omdat hij ook weer wensen heeft. Je staat erg dicht bij het hele proces van grondstof tot product. Dat is wat ik zeer boeiend vind.

Toekomst in ontwikkeling van kleefstoffen

Na mijn afstuderen ga ik aan het werk. Ik heb al een baan gekregen als ontwikkelaar van kleefstoffen in Winschoten. Daarnaast ga ik doorstuderen. Ik ben van plan aan de universiteit de studie Polymer Science te doen. Met mijn toekomstige werkgever is dat inmiddels afgesproken. Omdat deze studie alleen in voltijd wordt aangeboden, is het een beetje puzzelen om dat rond te krijgen. Ik hoop dat me dit ook lukt met de universiteit. In voltijd duurt de studie 2 jaar. Doordat ik daarnaast aan het werk ga duurt het waarschijnlijk wat langer. Maar ik hoef in ieder geval niet meer elke dag fulltime in de schoolbanken te zitten. Want dat heb ik intussen helemaal gehad.

Teun Hazewinkel