Wat vind jij?

Is Bio-informatica iets voor jou? - Proef website Proef.info Verhalen

Is Bio-informatica iets voor jou?

​Ben je nieuwsgierig naar biologie en naar programmeren? Vind je het leuk om logische puzzels op te lossen? Wil je werken in een gloednieuw vakgebied? Dan is de opleiding Bio-informatica van Hogeschool Leiden echt iets voor jou. Een bio-informaticus is nieuwsgierig, creatief, en kan goed samenwerken. Ook moet je projectmatig kunnen werken en met softwareprogramma's kunnen omgaan. Je vindt het bovendien uitdagend om nieuwe resultaten met bestaande kennis en informatie te combineren.

Bio-informaticus = creatief

Eén van de belangrijkste eigenschappen van een bio-informaticus is creativiteit. Je zoekt namelijk op verschillende manieren naar een oplossing voor de vragen die je van bedrijven en instellingen krijgt. In het eindeloos doolhof van gegevens leg jij de juiste verbanden en verzin je dingen waar anderen nooit aan gedacht hadden.

Bio-informaticus kijkt naar de code van het leven

Uiteraard heb je plezier in vakken als biologie en scheikunde. Alles wat een bio-informaticus doet, komt vanuit een biologische vraag. Je bent nieuwsgierig en het lijkt je leuk om nieuwe dingen over de 'code van het leven' te ontdekken. Het spreekt voor zich dat je regelmatig achter de computer zit. Op de hogeschool, in een bedrijf of instelling of gewoon thuis.

Bio-informaticus werkt samen met artsen, onderzoekers en informatici

Een bio-informaticus werkt samen met artsen, onderzoekers en informatici. Daarom werk je tijdens de opleiding veel samen in groepjes, dus dat moet je leuk vinden. Elke tien weken ga je met een ander projectgroepje aan de slag, met een biologische vraag en jullie computers.

Bio-informaticus = een doorzetter

Programmeren leer je vooral door het te doen, een bio-informaticus is een doorzetter. We werken bij de opleiding Bio-informatica in kleine klassen, waarin je vlug vrienden maakt om samen te studeren. Natuurlijk staan onze docenten altijd klaar om je te helpen.

"De combinatie van programmeren en biologie, dat maakt bio- informatica zo gaaf. Programmeren valt in het begin echt tegen, maar als je even doorzet wordt het eigenlijk heel leuk. We krijgen ook scheikunde en biologie, dan leren we hoe cellen met elkaar communiceren en welke moleculen ze daarvoor gebruiken. En we zijn veel met DNA en eiwitten bezig. Verder hebben we nog een paar communicatievakken, want we moeten de resultaten natuurlijk wel duidelijk kunnen maken aan niet- bio-informatici. Het is een kleine opleiding, zodat je gemakkelijk vragen kunt stellen aan ouderejaars. Ook de leraren zijn toegankelijk, je loopt zo bij ze binnen. Ik vind het leuk dat bio-informatica een jong vakgebied is. Er worden de hele tijd nog nieuwe dingen ontdekt. Maar tot ik zelf artsen en onderzoekers kan helpen bij hun onderzoek, voel ik me hier prima op mijn plek."

Dionne Zaal, student