Wat vind jij?

Student Stefan Dommisse - Proef website Proef.info Verhalen

Student Stefan Dommisse

Ik ben Stefan Dommisse, tweedejaarsstudent aan de hbo-opleiding Chemie. Ik heb Chemie gekozen omdat de studie praktijk gericht is en ik graag bezig ben. Als bètavak past Chemie helemaal in mijn straatje. Ik noem het ook vaak toegepaste wiskunde. Chemie is een brede studie met heel veel mogelijkheden om bijvoorbeeld verder te studeren. Ik weet nog niet precies wat ik na deze opleiding wil gaan doen, maar in ieder geval eerst doorstuderen.

Waarom heb je voor Inholland gekozen?

Ik heb voor Inholland gekozen omdat het er bij de Open Dag allemaal super verzorgd en modern uitzag. De school sprak me dus aan en het is niet ver van mijn huis. Daarnaast mag je gebruik maken van de VU-faciliteiten, iets wat goed van pas komt bij de studie.

Welke opleiding heb je hiervoor gedaan?

Ik heb hiervoor havo gedaan, met profiel Natuur en Techniek. Ik raad aan om ook wiskunde B, scheikunde en natuurkunde als havo-vakken te volgen als je eventueel Chemie zou willen studeren.

Wat vind je van je opleiding tot nu toe?

Ik vind dat het hbo gigantisch verschilt van de havo. Zelfstudie is in het begin voor iedereen heel zwaar, maar dat went snel. Voor iedereen die de juiste studie heeft gekozen geldt dan dat je doet wat je leuk vind. Dat geeft vaak ook het doorzettingsvermogen om hard je best te doen.
Mijn studie is tot nog toe heel interessant en wordt steeds leuker doordat je een ontwikkeling doormaakt. Als je na een periode terugkijkt, dan denk je vaak bij jezelf 'dat ik daar nou zo moeilijk over gedaan heb'. Waar ik vorig jaar een hele dag mee bezig zou zijn, daar kan ik nu binnen twee uur mee klaar zijn; je ontwikkelt jezelf in een rap tempo.

Welke richting  zou je op zou willen met jouw studie?

Ik wil waarschijnlijk de kant op van experimentele chemie of de kwaliteitscontrole.

Waar zou je stage willen lopen of werken?

Ik heb nog geen stage gelopen, maar ik zou graag stagelopen bij een bedrijf of instituut dat zich bezighoudt met kwaliteitscontrole. En waar ik na het afronden van mijn studie zou willen werken weet ik nog niet. Ik heb daar eigenlijk nog niet zo veel over nagedacht. Als alles mogelijk is, dan zou het mijn droom zijn om een Nobelprijs te winnen, maar om het realistischer te houden: het maakt mij niet uit waar ik kom te werken, zolang ik maar lol heb in mijn werk.

Over welke eigenschappen moet je beschikken om deze opleiding tot een goed einde te brengen?

De belangrijkste eigenschap waarover je moet beschikken om van deze opleiding een succes te maken is het willen onderzoeken. Je dient jezelf bijvoorbeeld de vragen te stellen: 'Hoe komt dat?' en 'Zou het ook anders kunnen?'. Wetenschap is over het algemeen het zoeken naar het onbekende en dat is dan ook belangrijk bij Chemie. Daarnaast moet je over een goed stel bètahersens beschikken, want het verwerken van data en de theoretische vakken zijn niet gemakkelijk als je slecht bent in wiskunde.

Waarom zou je deze opleiding aanraden?

Het is gewoon heel leuk om bezig te zijn met onderzoek en omdat alles om ons heen uit stoffen bestaat, leer je ook heel veel weetjes die je anders niet te weten komt. Waar je ook kijkt, overal zie je onderdelen van je studie in terug.

Mijn tip voor aankomende studenten:

Begin je studie meteen goed en studeer ijverig. Alles wat je in het begin mist moet je later weer inhalen of bijspijkeren. Ieder onderdeel is belangrijk, ook al zie je het nut er nog niet van in.