Wat vind jij?

Profielwerkstukbegeleiding is ook goed voor mijn eigen ontwikkeling. - Proef website Proef.info Verhalen

Profielwerkstukbegeleiding is ook goed voor mijn eigen ontwikkeling.

“Het is echt gaaf om scholieren te begeleiden bij hun profielwerkstuk! Dat blijf ik echt mijn hele studie nog doen.” Rowan van Sprundel (19) studeert Chemie op de HZ en is voorzitter van het promoteam van zijn opleiding. Samen met zo’n dertig studiegenoten helpt hij leerlingen van het voortgezet onderwijs bij hun profielwerkstukken. En dat vindt hij helemaal geweldig.

Wanneer scholieren uit Zeeland behoefte hebben aan begeleiding bij het maken van hun profielwerkstuk op het gebied van Scheikunde en Biologie, kloppen ze al snel aan bij de HZ. Die aanvraag komt onder andere bij Rowan terecht en hij verdeelt de opdrachten over de eerste, tweede- en derdejaars.

Rowan: “Voor de begeleiding krijgen Chemiestudenten studiepunten, maar dat is voor de meesten niet de belangrijkste reden om de scholieren te helpen. Het is mooi om te zien hoeveel een scholier leert van de begeleiding. Meestal komt een leerling één of twee dagen naar onze school. Zo’n dag bestaat uit een kennismaking, het gebruiken van de apparaten van de hogeschool, een lunch en evaluatie. Na de begeleiding hebben we vaak nog contact met de scholieren. Sommigen zijn zó enthousiast over Chemie, dat ze zich inschrijven voor deze studie. Door onze persoonlijke benadering hebben we al aardig wat nieuwe studenten kunnen werven.”

Rowan kent drukke perioden waarbij hij meerdere scholieren coacht. Dat is soms best veel: “Ik heb net een drukke tijd achter de rug waarbij ik veel aandacht moest besteden aan mijn opleiding, de open dagen, meeloopdagen en profielwerkstukbegeleiding. Gelukkig is het nu weer iets rustiger.” Het bezige baasje leert zelf ook van de coaching. Dat maakt het voor hem extra leuk. “De VO’ers komen soms met vragen en opdrachten die ik zelf niet ken. Daar verdiep ik me dan in. Op die manier is de begeleiding ook een stukje extra ontwikkeling voor mij.”

Rowan van Sprundel