Wat vind jij?

Creatieve oplossingen - Proef website Proef.info Verhalen

Creatieve oplossingen


Naam: Lars Huigen

Geboortedatum: 04-07-1988

Opleiding: Chemische technologie

Beroep: studeer nog

Functie over 25 jaar? Projectleider op een ingenieursbureau

Hobby's: Volleyballen, tijd met vrienden doorbrengen

Welke opleiding heb je gevolgd?

Ik heb de havo gedaan, deed eindexamen in 2006. Vervolgens ben ik begonnen aan de opleiding Chemische technologie. Inmiddels zit ik in het derde jaar en verloopt mijn studie zoals gehoopt.

Waarom heb je voor dit vak gekozen? 

Ik heb deze opleiding gekozen omdat ik geïnteresseerd ben in hoe dingen gemaakt worden. Ik vind het leuk om creatieve oplossingen te bedenken om een fabriek te optimaliseren of te ontwerpen.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?

Op dit moment ben ik bezig met een project over algen – dat wil zeggen, olie produceren uit algen. Het project is heel breed, omdat we zelf een manier moeten bedenken om die olie te verkrijgen. Als daarvoor een manier is bedacht, maken we een fabriekvoorontwerp voor de continue olieproductie van algen. Ik ben op een gemiddelde dag op het laboratorium bezig met het uitvoeren van proeven, en met het vergroten van dit proces naar fabrieksschaal. Daarnaast volg ik vakken op school die dit project ondersteunen. Onze projectgroep vergadert elke week om alles tot een goed resultaat te brengen.

Wat maakt jouw vak zo speciaal?

Chemische technologie komt in alles voor. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk in de petrochemie, het verwerken van aardolie in bijvoorbeeld benzine en plastics. Maar ook in de voedings industrie, zoals het maken van emulgatoren voor pindakaas en mayonaise. Of het milieu, waarbij je bezig kunt zijn met het verminderen van uitstootgassen of het recyclen van afval tot iets nuttigs. Zoals bijvoorbeeld het hergebruik van PET-flessen om er fleecetruien van te maken. Door die diversiteit ontdek je altijd weer iets nieuws.

Heb je iets bijzonders ontdekt?

Mijn belangrijkste ontdekking is dat ik deze opleiding heel leuk vind! De eerste twee jaar van de opleiding lijken de vakken allemaal nog losse stukjes, en zie je de samenhang nog niet. Maar door mijn stage en dit project vallen alle stukjes nu op hun plek – en dan weet je wat er nog ontbreekt.