Wat vind jij?

Interview met Dimitry Lamers, tweedejaarsstudent Technische Natuurkunde - Proef website Proef.info Verhalen

Interview met Dimitry Lamers, tweedejaarsstudent Technische Natuurkunde

Wonderlijke dingen verklaren

Dimitry LamersHij had dan wel het diploma van de unieke mbo-opleiding glasblazen in zijn zak, zijn docenten spoorden Dimitry Lamers aan om verder te studeren. Voorlopig kijkt hij bij Technische Natuurkunde zijn ogen uit: “Het is geen opleiding die je zomaar even doet”, vertelt hij.

Producten ontwikkelen

“Ik wil van alles weten hoe het in elkaar zit. Ik wil doorgronden waarom bepaalde dingen in de wereld gebeuren zoals ze gebeuren. Uit de natuurkunde zijn veel antwoorden af te leiden. Alles is daarmee te verklaren.” Dimitry voelde zich daarom meteen thuis toen hij na zijn glasblaasopleiding bij Technische Natuurkunde ging kijken. “Sommige dingen sluiten wel aan. De vacuümtechniek die ik veel heb gebruikt, krijg ik in het derde jaar op een hoger niveau. Daar kijk ik naar uit. Als mbo ’er ben je een uitvoerder, maar daar blijft het dan ook bij. Na een vervolgopleiding kun je meepraten met mensen die iets bedenken, je kunt producten helpen ontwikkelen. Dat vind ik veel toevoegen.”

Prettige sfeer

Dimitry gaat met veel plezier naar school. “De sfeer is leuk en het is een kleine afdeling. En ik vind alle vakken leuk. Magnetisme bijvoorbeeld. De dingen die met stromen en magnetische velden gebeuren, zijn in het dagelijks leven heel gewoon geworden. Transformators en dynamo’s bijvoorbeeld. Maar eigenlijk is dat allemaal niet zo normaal als wij denken. Tijdens de lessen ga je daar diep op in, dat boeit me.”

Mindset

“Tijdens de opleiding Technische Natuurkunde leer je anders denken, je leert op een bepaalde manier naar problemen te kijken en er oplossingen voor te bedenken. Natuurkunde zou niet bestaan als er geen wiskunde was. Dankzij de wiskunde zijn eigenlijk alle problemen die je tegenkomt op een of andere manier wiskundig te verklaren en op te lossen.”